بنزین| قیمت بنزین|بنزین سوپر
فوری؛ سهمیه بنزین جدید دولت در مهرماه دوبله شد | خبر خوش بنزینی برای متقاضیان از امشب
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی: رکورد مصرف بنزین با ثبت رقم مصرف ۱۳۷ میلیون لیتر بنزین، همزمان با افزایش ترددهای بینشهری در روزهای پایانی تابستان شکسته شد. میانگین مصرف بنزین از ابتدای شهریورماه سال جاری تاکنون، ۱۲۲ میلیون لیتر بوده است.
سهمیه بنزین از اهمیت بالا برخوردارست.سهمیه بنزین واریز شد. سهمیه بنزین در آخر هر ماه واریز میشود سهمیه بنزین هر ماه واریز میشود. آخرین تغییرات درباره سهمیه بنزین را در ادامه میخوانید.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از شکسته شدن رکورد مصرف بنزین با ثبت رقم مصرف روزانه ۱۳۷ میلیون لیتر بنزین همزمان با افزایش ترددهای بینشهری در روزهای پایانی تابستان خبر داد.
نژادعلی با اشاره به مصرف بسیار بالای بنزین طی روزهای اخیر و لزوم سوخترسانی به موقع و مناسب به جایگاههای عرضه سوخت تصریح کرد: با توجه به افزایش تردد جادهای و خیل بسیار عظیم مسافران مسیرهای شمالی و شمال شرق کشور، از رانندگان درخواست میشود با تسهیل در عبور و مرور، مسیر تردد را برای نفتکشهای حامل سوخت باز بگذارند تا سوخت موردنیاز مردم، در زمان مناسب به مبادی عرضه منتقل شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: کارکنان شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در ستاد و تمامی مناطق کشور در وضعیت آمادهباش جهت سوخترسانی مناسب به نیروگاهها (با توجه به شروع فصل سرما) و مجاری عرضه بوده و همچنین تمامی جایگاههای عرضه سوخت در تمامی نقاط کشور، پیمانکاران و رانندگان نفتکشهای جادهپیما در آمادهباش کامل جهت عرضه مناسب سوخت در روزهای پایانی تابستان هستند.
وی از مردم خواست با توجه به افزایش ترددهای جادهای و افزایش مصرف سوخت و احتمالا شلوغی جادهها، نهایت همکاری را در مدیریت مصرف سوخت به عمل آورند.
قیمت بنزین گران می شود
همچنین از دیگر توجیههای اجرای این طرح، جلوگیری از قاچاق سوخت بود. اما سوال اینجاست که آیا قاچاق بنزین اصلا در سطح دارندگان کارت سوخت که ماهانه ۲۱۰ لیتر سهمیه مصرفی دارند، صورت میگیرد؟
بازی دو سر باخت دولتها
تا پیش از سال ۸۴ هر سال ۱۵ فروردین درصد مشخصی به قیمت بنزین اضافه میشد که در آستانه انتخابات همان سال، با تصمیم مجلس قانون تثبیت قیمتهای بنزین تصویب شد. در ازای این طرح اعطای یارانه نقدی مصوب شد که به نظر میرسد بازی دو سر باخت بود.
این در حالی است که تا قبل از آغاز به کار دولت نهم، هر سال قیمت بنزین به صورت پلکانی تغییر میکرد. در این طرح که دولت اصلاحات مجری آن بود حتی در سال ۱۳۸۰ نرخ بنزین کاهش یافت. همچنین در آن مقطع خبری از دو نرخی بودن و استفاده از کارتهای سوخت نبود.
اما با طرح هدفمندسازی یارانه و سیاستهایی که دولت محمود احمدینژاد در پیش گرفت، بنزین به کالایی تبدیل شد که هر گونه تغییر نرخ در آن تبعات متعددی را در پی داشته باشد. حتی اگر تورم نزدیک به ۵۰ درصد باشد، این کالا باید به صورت دستوری مدیریت شود.
البته این سخن به معنای حمایت از افزایش قیمت بنزین نیست؛ بهویژه در مقطع کنونی هر گونه تغییری در سیاستهای بنزینی، مانند شلیک بر پیکر نیمهجان اقتصاد ایران میماند. اما سیاستهایی که در ۱۷ سال اخیر اجرا شد این بازار را به گلوگاه بحران اقتصاد ایران تبدیل کرد.
وی ادامه میدهد: «تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها به ویژه برای اصلاح رفتار مشترکان پرمصرف مناسب است و آن را به ابزاری مؤثر برای بهینهسازی مصرف انرژی آنها تبدیل میکند. در حوزه سیاستهای قیمتی که بر رفتار مصرفکننده تأثیر میگذارند، اجرای کامل و صحیح تعرفههای طبقهبندیشده برای مصرفکنندگان سنگین بسیار مهم است. قیمت مصرف بالاتر از مدل بهینه باید معادل قیمت گاز صادراتی محاسبه شود. برای تشویق مصرف بهینه در بخش خانوار میتوان مکانیسمهایی مانند گواهی صرفهجویی در مصرف را معرفی کرد. به عنوان مثال، اگر هر خانوار مصرف خود را نسبت به مصرف سرانه خود در سالهای گذشته کاهش دهد، هر متر مکعب کاهش مصرف گاز میتواند ۸۰ درصد قیمت گاز صادراتی دولت باشد.»
این کارشناس انرژی تأکید میکند: «یکی از مفاهیم کلیدی در بازار انرژی ایران، خروج دولت از منطق سنتی قیمتگذاری است. این امر میتواند با ایجاد بازاری متشکل از مبادلات انرژی در بخش خانگی محقق شود. قیمت انرژی یارانهای برای استفاده معمولی در مدل بهینه تضمین شده است، اما برای مصرف بالاتر از مدل بهینه، یارانه به قیمت صادراتی یا از طریق خرید از مشترکان بخش کممصرف خانوار با انرژی مازاد ارائه میشود. نظام تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها، قیمت انرژی را برای مشترکان خارج از الگوی مصرف بهینه به قیمت انرژی صادراتی میرساند. این رویکرد حیاتیترین رکن و بستر اجرایی اصلی را برای تحقق بازار متشکل از مبادلات انرژی در بخش داخلی تشکیل میدهد. اجرای تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها اثربخشی خود را در بهینهسازی مصرف انرژی در بخش خانگی و کاهش ناترازی گاز نشان داده است.»
جمعبندی
به نظر میرسد با ادامه اصلاح سیاستهای قیمتگذاری و تشویق به مصرف بهینه انرژی، صرفهجویی اقتصادی قابل توجهی حاصل میشود. علاوه بر این، خروج دولت از منطق قیمتگذاری سنتی، بستری را برای ایجاد بازار انرژی پویاتر و پاسخگوتر فراهم میکند. این یک گام مهم رو به جلو در مدیریت و بهینهسازی مصرف انرژی خانگی است.
زهرا فلاحی، کارشناس انرژی در رابطه با اهمیت نظام تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفها به «جوان» میگوید: «بخش خانگی بزرگترین مصرفکننده انرژی، به ویژه برق و گاز، در میان بخشهای مختلف است، بنابراین یک راهحل حیاتی برای بهینهسازی در این بخش، کاهش شدت مصرف از طریق سیاستهای قیمتگذاری و اعمال تعرفهگذاری پلکانی پرمصرفهاست. ایران نیز در بخش برق و گاز خانگی به دنبال اعمال سیاستهای جدید قیمتی مبتنی بر مصرف است تا علاوه بر عادلانهسازی نظام یارانههای انرژی، مقدمات اجرایی تحقق پرداخت یارانه انرژی به هر نفر را فراهم کند و در این راستا نیز اخیراً ایران برای اجرای فاز اول و و دوم تعرفهگذاری پلکانی پرمصرف اقدامات خوبی را به سرانجام رسانده است که در مرحله دوم این طرح در بخش گاز، قیمت گاز در آخرین مراحل برابر با قیمت گاز تجاری تعیین میشود.»
دیدگاه تان را بنویسید