عیدی کارگران | عیدی کارگران جدید | عیدی کارگران ۱۴۰۴
مبلغ دقیق پاداش و عیدی کارگران اعلام شد | حقوق قانونی عیدی و پاداش کارگران چیست ؟
با نزدیک شدن به روزهای یایان سال، موضوع عیدی و پاداش به یکی از بحثهای جامعه کارگری تبدیل شده است؛ اینکه جزئیات قانون و چالشهای اجرایی آن چیست.
عیدی کارگران | مجید قاسمکردی؛ حقوقدان، به بررسی حقوق قانونی عیدی و پاداش کارگران پرداخت. وی در ابتدای صحبتهای خود به مبانی قانونی این حقوق اشاره کرد و گفت: بر اساس ماده واحده قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران مصوب سال 1370، تمام کارفرمایان موظف به پرداخت معادل 60 روز آخرین مزد بهعنوان عیدی و پاداش هستند. البته این مبلغ نباید از 90 روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند. او تأکید کرد که برای کارگرانی که کمتر از یک سال در یک کارگاه مشغول به کار بودهاند، مبلغ عیدی به نسبت ایام کارکرد محاسبه میشود.
وی با اشاره به اهمیت نوع قرارداد در محاسبه عیدی و پاداش، به جزییات حقوقی در این زمینه پرداخت و اظهار کرد: برای کارگران دارای قرارداد دائم و تماموقت، مزد ثابت یا مزد مبنا مبنای محاسبه قرار میگیرد. در کارگاههایی که دارای طرح طبقهبندی مشاغل هستند، مزد گروه و پایه معیار اصلی خواهد بود. اما برای کارگران پارهوقت، مطابق ماده 39 قانون کار، عیدی و پاداش متناسب با ساعات کاری انجامشده محاسبه میشود.
قاسمکردی در خصوص کارگران ساعتی توضیح داد: چون این افراد حقوق ماهانه ثابت ندارند و دستمزدشان متغیر است، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها مبنای محاسبه عیدی و پاداش قرار میگیرد. همچنین کارگران فصلی و کارمزدی نیز بر اساس 60 روز مزد و به نسبت ایام کارکردشان در سال، عیدی خود را دریافت میکنند. در مورد کارمزدیها، متوسط کارمزد دریافتی بر اساس مدت کارکرد معیار محاسبه خواهد بود.
وی با تأکید بر وضعیت کارگران مشمول قانون کار در واحدهای دولتی، بیان کرد: قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت در سال 1374 تصویب شد، اما اعتبار قانون تعیین عیدی و پاداش کارگران مصوب 1370 همچنان پابرجاست. بنابراین تمامی کارگران، چه در بخش خصوصی و چه در واحدهای دولتی، حق دریافت عیدی و پاداش را دارند.
این حقوقدان در ادامه افزود: عیدی و پاداش پایان سال بر مبنای مزد و فوقالعادههای شغلی محاسبه میشود. مزایایی مانند فوقالعاده شغل، سختی کار و سایر پرداختهایی که به دلیل شرایط خاص شغلی به کارگر تعلق میگیرد، در محاسبه عیدی لحاظ خواهند شد. اما مزایای رفاهی و انگیزشی نظیر کمکهزینه مسکن، بن خواربار و پاداش افزایش تولید جزو مزد محسوب نمیشوند و بنابراین در پرداخت عیدی محاسبه نخواهند شد.
قاسمکردی با اشاره به چالشهای اجرایی این موضوع تأکید کرد: در عمل بسیاری از کارگران از حقوق قانونی خود در زمینه عیدی و پاداش بیاطلاع هستند. از سوی دیگر، ضعف نظارتهای قانونی باعث میشود برخی کارفرمایان از اجرای صحیح این قوانین سر باز زنند. وی با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، نظارت دقیقتر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تشکلهای کارگری را یک ضرورت دانست و بیان کرد که این نظارتها تضمینکننده حقوق عادلانه کارگران خواهد بود.
قاسمکردی اظهار کرد: تمامی کارگران مشمول قانون کار، فارغ از نوع قرارداد یا محل اشتغال، از حق دریافت عیدی و پاداش پایان سال برخوردار هستند.
این حقوقدان بر اهمیت آگاهیبخشی در این زمینه تأکید کرد و افزود: آگاهی از قوانین و حقوق کارگری میتواند از تضییع حقوق جلوگیری کند. او همچنین مسئولیت اجتماعی کارفرمایان و تعهد آنها به اجرای عدالت را از عوامل اساسی در تحقق این حقوق برشمرد.
قاسمکردی در پایان گفت: اگر قوانین به درستی اجرا شوند و کارفرمایان و نهادهای نظارتی مسئولیت خود را جدی بگیرند، میتوان امیدوار بود که دغدغههای جامعه کارگری در این حوزه کاهش یابد./تسنیم
عیدی شامل کدام گروه از کارگران میشود؟
سید سعید فتاحی، مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران با اشاره به اینکه حتی کارگران اخراجی هم عیدی می گیرند گفت:طبق قانون کار، کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست دادهاند، کارگران آزمایشی، ساعتی، نیمه وقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند و کارفرما موظف به پرداخت این مولفه است.
فتاحی گفت:برخی از کارگران به صورت آزمایشی به کار گرفته میشوند که بر اساس ماده ۱۱قانون کار و تبصره آن، مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود؛ چنانچه رابطه کاری از جانب کارفرما قطع شود وی ملزم به پرداخت کلیه حقوق دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه قطع رابطه کاری از سوی کارگر باشد، کارگر مستحق دریافت تمام حقوق و مزایا به میزان مدت انجام کار است.
وی بیان کرد: همچنین بر اساس ماده ۳۹قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت و یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار اشتغال دارند، به نسبت ساعات کار انجام یافته محاسبه و پرداخت میشود. در مورد کارگران ساعتی که حقوق ماهانه ثابت نداشته و دستمزد آنان در ماه متغیر است، برای محاسبه عیدی و پاداش، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها مبنای محاسبه قرار میگیرد. مبلغ پرداختی بابت عیدی و پاداش به کارگران کارگاههای فصلی مشمول قانون کار و همچنین کارگران سایر کارگاههای مشمول که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردند، باید بر مأخذ ۶۰روز و به نسبت ایام کارکردشان در سال محاسبه شود.بنابراین مطابق با قانون کار، این دسته از افراد نیز مشمول دریافت کلیه حقوق و مزایای قانونی از جمله عیدی و پاداش پایان سال میشوند.
فتاحی درباره زمان پرداخت عیدی به کارگران گفت: کارفرمایان میتوانند با پرداخت عیدی در ماههای منتهی به اواخر سال انگیزه کارگران را برای بهره وری در واحدهای تولیدی ، صنعتی بالاتر ببرند تا کارگران نیز اجناس بنجل بازار را در روزهای آخر اسفندماه خرید نکنند، همانا که کارگر و کارفرما مکمل هم هستند. یعنی با بودن کارفرما کارگر در آن واحد تولیدی نیازمند کار هست و کارفرما به کارگر نیاز دارد پس بهتر هست هوای همدیگر را داشته باشند. ضمناً با پرداخت عیدی در دوماه آخر سال بهمن و اسفند ماه بار مالی آخر سال برای کارفرمایان محترم زیاد میشود و بهترین کار برای حرمت دوجانبه پرداخت زودتر این مبلغ عیدی میباشد.
وی افزود: چرا که در آخر سال ، پایان کار و ذخیره مرخصی و ... به عیدی اضافه میشود که بار مالی به همراه خواهد داشت. شایان ذکر هست که اکثر کارفرمایان برای بهره وری بیشتر و ایجاد انگیزه علاوه بر پرداخت دیون طبق قوانین کار بعضی از آیتم ها نیز با میل خودشان جهت ارج نهادن به کارگران زحمت کش خود می نمایند که هم ثواب دنیوی و اخروی و هم بها دادن به کارگران زیر مجموعه خودشان در کارخانجات هستند.
فتاحی ادامه داد: مثلاً واحدهای تولیدی صنعتی بزرگ در اواخر سال با خرید آجیل و شیرینی و بسته های معیشتی کام کارگران را شیرین میکنند که این کارها نشان گر ارزش گذاشتن به مقام شامخ کارگر هست که باید تشکر و قدردانی نمود. ولی در کل اگر کارفرمایان نسبت به پرداخت عیدی در دی ماه یا نهایتاً بهمن ماه هر سال اقدام نمایند، خدمت بزرگی به کارگران خود نموده اند تا آنها نیز به طبع نیاز خود نسبت به تهیه اقلام عید نوروز اقدام نمایند و شرمنده همسر و فرزندان خود نباشند.
وی با بیان اینکه گاهی برخی کارفرمایان به بهانه های مختلف پرداخت عیدی را به سال بعد موکول می کنند افزود:تعداد اندکی از کارفرمایان گاهاً پرداخت عیدی را به سال جدید موکول نموده اند در حالی که میتوانند این کار رو قبل عید و در ماههای دی و بهمن انجام دهند تا کارگران رضایت بیشتری نسبت به عملکرد کارفرمای خود داشته باشند. امیدوارم روزی فرا برسد تا مشکلات کارگری وجود نداشته باشد تا هر دو مکمل در کنارهم بتوانند روزهای خوبی را سپری کنند.
تمام کارکنان مشمول قانون کار که طبق تعریف این قانون «کارگر» شناخته میشوند، مشمول عیدی و پاداش پایان سال هستند؛ اما در این بین کارگرانی هم هستند که خواسته یا ناخواسته و به دلایل مختلف همچون بحران اقتصادی کارفرما، عدم نیاز و … شغل خود را از دست دادهاند و همچنین برخی از کارگران بازنشسته شدهاند که با توجه به تاکید قانون کار این دسته از افراد نیز مستحق دریافت عیدی پایان سال هستند.
اگر کارفرمایی از پرداخت عیدی خودداری کند یا آن را به تأخیر بیندازد، کارگر میتواند از طریق مراجع قانونی (مانند اداره کار) شکایت کند.
کارگران شاغل در شرکتهایی که وضعیت مالی ضعیفی دارند ممکن است با تأخیر در دریافت عیدی مواجه شوند، اما این به معنای از بین رفتن حق قانونی آنها نیست.
عیدی به عنوان یک حق قانونی، به تمامی کارگران مشمول قانون کار تعلق میگیرد. با این حال، در عمل ممکن است برخی از مشکلات یا استثناها وجود داشته باشد که نیازمند پیگیری قانونی است. آگاهی کارگران از حقوق خود و استفاده از ابزارهای قانونی میتواند از تضییع حقوق آنها جلوگیری کند.
دیدگاه تان را بنویسید