کد مطلب: 38773

یارانه نقدی | یارانه نقدی خانوار

تصمیم نهایی رئیس جمهور برای پرداخت یارانه نقدی در طرح جدید | واریزی یارانه نقدی این دهک ها با تغییرات | شارژ 800/000 تومان یارانه نقدی برای دهک های 4 تا 9

براساس لایحه بودجه ۱۴۰۴، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف است یارانه نقدی، مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور و یارانه آرد و نان (خرید ‌تضمینی گندم) را مستقیماً به حساب ذی‌نفع نهایی پرداخت کند.

تصمیم نهایی رئیس جمهور برای پرداخت یارانه نقدی در طرح جدید | واریزی یارانه نقدی این دهک ها با تغییرات | شارژ 800/000 تومان یارانه نقدی برای دهک های 4 تا 9

یارانه نقدی | رئیس جمهور امروز بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ را تقدیم مجلس کرد که دومین بودجه بعد از اجرای قانون برنامه هفتم توسعه است. طبق ماده ۱۸۲ اصلاحی آیین نامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را در دو بخش ماده­ واحده (مشتمل بر احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور و سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری دارایی‌های سرمایه‌­ای و مالی و اجزای اصلی آنها) و جداول تفصیلی شامل ارقام بودجه به مجلس تقدیم کند که امروز بخش اول به مجلس ارائه شد.

در این لایحه بودجه ۱۴۰۴ آمده است سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف است، یارانه نقدی، مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی کشور و یارانه آرد و نان (خرید ‌تضمینی گندم) را مستقیماً به حساب ذی‌نفع نهایی پرداخت کند. تعیین ذی‌نفع نهایی در بخش یارانه نقدی، مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و ‌سازمان بهزیستی کشور با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها و در بخش یارانه آرد و نان خرید تضمینی گندم ‌با همکاری وزارت جهاد کشاورزی صورت می‌گیرد. آیین‌نامه اجرایی این بند توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری دستگاه‌های اجرایی مذکور (مرتبط) ظرف ‌مدت حداکثر یک ماه از لازم‌الاجرا شدن این قانون به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید‌.

همچنین در صورت درخواست سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی برای تغییر شیوه پرداخت از نقدی به کالابرگ الکترونیکی، استفاده از مبالغ کالابرگ الکترونیکی برای سرپرستان ‌خانوارهای مشمول یارانه نقدی به‌صورت داوطلبانه و بدون هرگونه مبلغ تشویقی (اضافه بر مبلغ یارانه نقدی) مجاز می‌باشد. سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف است ‌سازوکار اجرایی لازم را برای افراد متقاضی مهیا نموده و دستورالعمل اجرایی آن را با تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کند.‌

رییس سازمان برنامه و بودجه در صحبت های امروز خود در خصوص لایحه بودجه ۱۴۰۴ با اشاره به صحبت وزیر اقتصاد مبنی بر کسری ۸۵۰ هزار میلیارد تومانی در بودجه سال آینده اعلام کرد که با ۸۵۰ همت کسری مواجهیم که بخشی از آن ۷۵۶ همت در هدفمندی یارانه است ولی وزارت نفت اعلام کرده ۳۵۰ همت می تواند تامین کند. در بحث گندم نیز دچار کسری هستیم. در بازنشستگی نیز رقم کافی دیده نشد. درخصوص راه حل در مواردی که امکان صرفه جویی وجود دارد انجام می‌شود اما خیلی شفاف کسری را اعلام کردیم تا تمهیدات لازم اندیشیده شود.

پور محمدی همچنین تصریح کرد: درخصوص درآمدهای نفتی در بحث هدفمندی یارانه ها پیش بینی شده بود که در سال جاری ۷۵۶ همت باشد اما ۵۰ درصد آن امکان تحقق دارد و ناگزیر شدیم با استقراض از صندوق توسعه ملی آن را تامین کنیم. 

سرنوشت یارانه نقدی در بودجه ۱۴۰۴ چه می شود؟

با توجه به لایحه بودجه ۱۴۰۴، امکان شارژ کالابرگ الکترونیکی به جای پرداخت یارانه نقدی در سال آینده فراهم می شود.

 

در بند ۱۳ حمایت اجتماعی لایحه بودجه‌ ۱۴۰۴ عنوان شده در صورت درخواست سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی برای تغییر شیوه پرداخت از نقدی به کالابرگ الکترونیکی، استفاده از مبالغ کالابرگ الکترونیکی برای سرپرستان خانوارهای مشمول یارانه نقدی به صورت داوطلبانه و بدون هرگونه مبلغ تشویقی (اضافه بر مبلغ یارانه نقدی) مجاز است. سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف است سازوکار اجرایی لازم را برای افراد متقاضی مهیا کرده و دستورالعمل اجرایی آن را با تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ نماید.

یارانه نقدی

خبر خوش برای یارانه بگیران / یارانه این افراد ۲ برابر شد

در لایحه بودجه سال 1404 مبلغ مستمری مددجویان، یارانه نقدی مبلغ حقوق بازنشستگان و کارکنان دولت مشخص شده است.

مسعود پزشکیان؛ رئیس جمهور، در این هفته بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس تقدیم کرد. این لایحه شامل افزایش ۲۰ درصدی مستمری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور است. این لایحه، دومین بودجه‌ای است که در چارچوب قانون برنامه هفتم توسعه تدوین شده است.

بر اساس این لایحه، دولت برای سال آینده، میزان مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی را با هدف حمایت از اقشار کم‌درآمد و آسیب‌پذیر ۲۰ درصد افزایش داده است. بودجه عمومی کشور در این لایحه به ۶۴۰۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد و در بخش منابع و مصارف، کل بودجه کشور بالغ بر ۱۱۸ میلیون و ۹۶۶ هزار میلیارد ریال است.

اقلام مهم هزینه‌ای شامل یارانه نقدی و مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، حدود ۴۰۵۰ هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است. این تخصیص با هدف اجرایی کردن احکام برنامه هفتم توسعه و تقویت برنامه‌های حمایتی از گروه‌های آسیب‌پذیر در کشور انجام می‌پذیرد.

در این لایحه، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها موظف شده است تا پرداخت مستقیم یارانه نقدی و مستمری به حساب نهایی مددجویان را بر عهده بگیرد.

یارانه نقدی- کالا برگ الکترونیک

طرح کالابرگ الکترونیک که یکی از طرح‌های دولت سیزدهم برای کمک به معیشت مردم بود، در دولت چهاردهم اجرای آن متوقف شده است. حال سوال اینجاست که این طرح‎ به صورت کامل در دولت چهاردهم متوقف شده است؟ آیا اجرای این طرح‌ها می‌تواند مشکلات معیشتی مردم را برطرف کند؟

کالابرگ الکترونیکی یکی از طرح‌های مورد توجه مردم و دولت است که همواره سوالات مختلفی درباره آن وجود دارد.

پس از حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی، دولت برای کاهش مشکلات معیشتی مردم تصمیم به اجرای این طرح گرفت.

با پیگیری‌های مجلس در نهایت این طرح به اجرا درآمد. از طرفی از زمان شروع کار دولت چهاردهم تا به امروز اخباری مبنی بر اجرای مجدد این طرح منتشر نشده است.

حال سوال اینجاست که آیا این طرح دوباره اجرا می‌شود؟ آیا اجرای چنین طرح‌هایی به معنای بازگشت به نظام توزیع کوپن دهه ۶۰ است؟

یارانه نقدی-اجرای طرح کالابرگ الکترونیک متوقف شده است؟

با وجود استقبال دهک‌های کم‌درآمد جامعه از طرح کالابرگ الکترونیک، اما اجرای این طرح از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم تا به امروز، متوقف شده و هنوز خبری مبنی بر اجرای مجدد این طرح منتشر نشده است.

طبق اطلاعات منتشرشده از سوی تسنیم، طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها، درباره وضعیت کالابرگ الکترونیک عنوان کرد که هنوز دستوری در این باره به سازمان هدفمندی یارانه‌ها ابلاغ نشده است.

البته سید صولت مرتضوی، وزیر پیشین کار، درباره وضعیت این طرح توضیح داد که اجرای طرح کالابرگ یک تکلیف قانونی است. وزارت کار دولت سیزدهم زیرساخت‌های این طرح را فراهم کرده تا نتایج خوبی به دنبال داشته باشد.

بنابراین با وجود استقبال اقشار کم‌درآمد جامعه از این طرح، مردم باید منتظر اقدامات دولت در این زمینه باشند.

اجرای طرح کالابرگ الکترونیک از کجا آغاز شد؟

با توجه به افزایش تورم سالانه و افزایش قیمت کالاهای اساسی، تأمین این کالاها به دغدغه اصلی اقشار کم‌درآمد جامعه تبدیل شده است.

با حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی، دولت سیزدهم با هدف جبران توان معیشتی خانوار اقدام به پرداخت این یارانه کرد. در ابتدا مجلس خواست که کالاها با قیمت‌های شهریور ۱۴۰۰ در اختیار مصرف‌کننده قرار گیرد. اما به دلیل نبود تمایل کافی از سوی هیئت دولت و عدم بودجه کافی، این طرح توسط وزیر اقتصاد رد شد.

اما در سال ۱۴۰۲، رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه، از تأمین منابع مورد نیاز برای اجرای این طرح خبر داد. در واقع هدف اصلی دولت از اجرای این طرح این است که سبد غذایی مورد نیاز جامعه هدف از طریق یارانه تأمین شود.

در این طرح مردم می‌توانند ۱۱ قلم از کالاهای اساسی نظیر مرغ، تخم‌مرغ، گوشت منجمد، قند و شکر، روغن، ماست، شیر، پنیر، ماکارونی و حبوبات از طریق کالابرگ دریافت کنند.

چه اقشاری مشمول دریافت کالابرگ هستند؟

از زمان اجرای این طرح در سال گذشته تا به امروز، هفت دهک از اقشار کم‌درآمد جامعه مشمول دریافت این کالابرگ‌ها می‌شوند که این دهک‌ها حدود ۶۰ درصد از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. البته افراد می‌توانند از طریق سایت حمایت دهک‌بندی خود و از طریق شبکه شما میزان اعتبار یارانه‌ای خود را مشاهده کنند.

لازم به ذکر است که دهک‌بندی از طریق بعد خانوار، تراکنش‌های بانکی، اطلاعات خودرو، حقوق و درآمد افراد و … صورت می‌گیرد.

طرح کالابرگ الکترونیک؛ بازگشت به دهه ۶۰

طرح کالابرگ الکترونیکی در دولت سیزدهم و با هدف کمک به اقشار کم‌درامد جامعه به اجرا درآمد. اما اجرای چنین طرح‌هایی نمی‌تواند مشکل معیشت مردم را در بلند‌مدت برطرف کند. اجرای چنین سیاست‌هایی برای برطرف کردن مشکل معیشت مردم یا کنترل تورم منسوخ شده است. این سیاست‌ها در هیچ یک از کشورهای توسعه‌یافته دنیا اجرا نمی‌شود. این سیاست‌ها شاید در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ شمسی در ایران اجرایی می‌شد، اما حالا برای حل مشکلات معیشتی مردم باید روش‌های منسوخ شده کنار گذاشته شوند و از روش‌ها و سیاست‌های درست استفاده شود.

البته در این باره اقتصاددان‌ها تئوری‌های مختلفی مطرح می‌کنند. طبق اطلاعات منتشر شده از سوی تابناک، برخی از اقتصاددان‌ها بر این باورند که با شرایط کسری بودجه، پرداخت یارانه بارمالی سنگینی به دنبال دارد و باید به روش‌های غیرنقدی یارانه پرداخت شود. از طرفی عده‌ای هم معتقدند که با وجود کسری بودجه این طرح موفق نبود چون بارمالی سنگینی به کشور تحمیل کرد.

در کل طرح کالابرگ الکترونیکی یک طرح منسوخ شده است که نمونه‌های آن در دهه ۵۰ و ۶۰ شمسی اجرا شده و در این بازه زمانی نمی‌تواند مشکلات معیشتی مردم را برطرف کند و دولت باید به فکر جایگزین کردن سیاست‌ها و طرح‌های جدید باشد.

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;