کد مطلب: 24950

سهام|سهام عدالت| سهامداران

فوری: واریزی مهم 10 میلیونی برای دارندگان سهام عدالت | خبر خوش برای مردم از امشب

براساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده در دولت سیزدهم، قرار است ۹ شخصیت حقوقی به نمایندگی از ۵۰ میلیون ایرانی، از حلقه سهام عدالت مراقبت کنند.

فوری: واریزی مهم 10 میلیونی برای دارندگان سهام عدالت | خبر خوش برای مردم از امشب

تعدادی از مردم در سال ۱۳۸۵ موفق به دریافت سهام عدالت نشدند جاماندگان سهام عدالت شامل افراد تحت پوشش نهاد‌های حمایتی مثل کمیته امداد، سازمان بهزیستی و سه دهک درآمدی امسال صاحب سهام می شوند  سود سهام عدالت 1400 امسال دوبرابر شده و مرحله اول سود سهام عدالت به سهامداران واریز شد و مرحله دوم تا آخر اسفند واریز می شود  دارندگان سهام عدالت می توانند بدون ضامن از بانک ها وام خرد بگیرند سهام عدالت

قرار است ۷ نفر درمجامع شرکت‌های سرمایه پذیر حضور پیدا کرده و به جای مردم بر ۱۱۰۰ همت سرمایه مردم اعمال رأی کنند.

موضوع تخصیص سهام عدالت به جاماندگان حدود سه سالی می‌شود که داغ است و هر چند به مراحل پایانی خود نیز نزدیک شد، اما در نهایت در پیچ و خم موانع جا ماند. بر این اساس سال قبل سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به عنوان جامانده سهام عدالت شناسایی شدند که افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیسیتی و همچنین سه دهک نخست ایثارگران این سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را تشکیل می دادند.

اما آنچه که در تخصیص سهام عدالت به جاماندگان از اهمیت زیادی برخوردار است، پرتفویی است که باید برای این افراد در نظر گرفته شود. از آنجایی که مقرر شد باید به هر جامانده ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت اختصاص داده شود، نیاز به ۳۵ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است که باید از سهام دولت در شرکت‌های مختلف تامین شود.

به عبارت دیگر در آذرماه سال قبل با تصویب نامه هیات وزیران افرادی که به عنوان جامانده سهام عدالت شناسایی شده‌اند، میزان سهامی که به این افراد اختصاص خواهد یافت و نام شرکت‌هایی که سهام خود را به جاماندگان تخصیص می‌دهند، مشخص و قرار شد به هر جامانده ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت تخصیص داده شود. در این تصویب‌نامه اسامی شرکت‌هایی که قرار بود سهام ان‌ها به جاماندگان تخصیص داده شود نیز مشخص شد که شامل بخشی از سهام بانک تجارت، بانک صادرات، بانک ملت، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس می‌شد.

اما اواخر دی ماه سال ۱۴۰۱ بود که رئیس سازمان خصوصی‌سازی به ایسنا اعلام کرد: در واگذاری سهام عدالت به جاماندگان طور کلی دو ایراد وجود داشت، نخست آنکه مرجع تصویب باید شورای عالی سیاست اصل ۴۴ باشد نه هیات وزیران. دوم آنکه سهام باید به صورت غیرمستقیم به مشمولان داده شود نه به صورت مستقیم. البته به هر دو ایراد پاسخ داده شد و معاونت حقوقی درحال پیگیری است، امیدواریم مورد قبول هیات تطبیق مجلس قرار بگیرد و اجازه دهند در پایان سال واگذاری را انجام دهیم.

در حالی که سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی در نیمه دوم اسفند سال گذشته اعلام کرد که با مصوبه شورای‌عالی اجرای سیاست‌های اصل ۴۴، هموطنان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که فاقد سهام عدالت بودند (حدود ۳.۵ میلیون نفر) در روزهای آتی مالک سهام عدالت خواهند شد"، در روزهای پایانی سال مذکور شاهد منتفی شدن تخصیص سهام عدالت به جاماندگان بودیم.

موضوعی که خاندوزی در نخستین اظهارنظر خود در سال جاری به آن اشاره کرد و گفت: در خصوص سهام عدالت ما  مصوبه هیات دولت را برای سه و نیم نفر از اعضای تحت پوشش نهادهای حمایتی گرفتیم، در آذرماه هیات مصوبات مجلس اعلام کرد که این مصوبه باید اول در شورای عالی اصل ۴۴ تصویب شود و سپس به دست دولت برسد که ما مجدد در انتهای سال در شورای عالی اصل ۴۴ این مساله را مطرح کردیم و در نهایت مصوب شد و برای بار دوم که به هیات دولت ارجاع دادیم که دولت آن را با جزئیات تایید کند متاسفانه از آنجایی که برخی از وزارتخانه ها حاضر به واگذاری برخی از شرکت های زیرمجموعه خود نبودند، این سهام تا انتهای سال بلاتکلیف ماند.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد که در قانون بودجه ۱۴۰۲ حکم اعطای سهام عدالت به جاماندگان تکلیف شد که امیدواریم امسال این امر اجرایی شود.

ماجرای پرداخت وام با وثیقه سهام عدالت

رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده که مردم می‌توانند با یارانه و سهام عدالت خود وام بگیرند و از این دو به‌عنوان وثیقه بانکی استفاده کنند. اما آیا این وعده اجرایی است؟

به گزارش تجارت‌نیوز، روز گذشته بود که رییس کل بانک مرکزی در گفتگوی خبری خود اعلام کرد که «مردم می‌توانند از حساب یارانه و سهام عدالت خود به عنوان وثیقه برای دریافت وام از بانک‌های دولتی استفاده کنند.»

این تنها توضیحی است که فرزین درباره دریافت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت داده است. اما هیچ توضیحی درباره مبلغ وام، شرایط دریافت آن و نوع وام داده نشده است.

اما چندین نکته درباره دریافت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت مطرح است؛ این اولین باری نیست که یک مقام دولتی درباره دریافت وام با سهام عدالت و یارانه صحبت می‌کند. چنین دستوری بارها در اقتصاد ایران صادر شده اما به نظر نمی‌رسد که عملیاتی شده باشد.

نکته دیگر این است که کدام بانک چنین ودیعه‌ای را قبول می‌کند؟ آن هم در شرایطی که بانک‌ها برای پرداخت وام اما و اگرهای بسیاری را مطرح می‌کنند و برای دریافت وام خرد هم چندین ضامن رسمی می‌خواهند. در این شرایط مشخص نیست که آیا بانک‌ها حاضرند بر اساس دستور رئیس کل بانک مرکزی منابع خود را وام بدهند و در قبال آن حساب یارانه را دریافت کنند.

از طرفی مبلغ یارانه نقدی تنها 300 و 400 هزار تومان است. بعید است که اقساط تسهیلات بانک‌ها ماهانه چنین رقم پایینی باشد. البته یارانه یک خانوار چهار نفره در ماه به یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 600 هزار تومان هم می‌رسد. اما باز هم باید دید که آیا اقساط وام بانک‌ها در این محدوده هست یا نه. از طرفی احتمالا خانوارهای یک یا دو نفره امکان دریافت وام با یارانه را نداشته باشند. چون اقساط وام‌های کنونی بیشتر از 600 هزار تومان است.

شاید وثیقه سهام عدالت قابلیت اجرایی بیشتری داشته باشد و ارزش ریالی بالاتری هم داشته باشد. چون بر اساس آخرین گزارش‌ها ارزش سهام عدالت به حدود 18 میلیون تومان رسیده و مجموع ارزش سهام عدالت یک خانوار چهار نفره به حدود 100 میلیون تومان می‌رسد. اما نکته‌ای که درباره سهام عدالت وجود دارد این است که این سهام قابلیت فروش ندارد و بانک‌ها نمی‌توانند در صورت بازپرداخت نشدن آن، این سهام را جای طلب خود بردارند.

بنابراین به نظر نمی‌رسد که وعده پرداخت وام با وثیقه یارانه و سهام عدالت قابلیت اجرایی داشته باشد.

فروش سهام عدالت آزاد شد؟

شاخص کل بورس از دو میلیون و 200 هزار واحد هم رد شد و رکورد سال 1400 را شکست. با رشد بورس ارزش سهام عدالت هم در حال افزایش است و برای همین بسیاری این سوال را مطرح می‌کنند که آیا فروش سهام عدالت آزاد می‌شود؟

به گزارش تجارت‌نیوز، رئیس سازمان بورس در پاسخ به این سوال پاسخ صریحی نداده اما اعلام کرده که باید با توجه به شرایط بازار تصمیم گرفته شود که درصدی از سهام عدالت امکان فروش داشته باشد.

اما عشقی در ادامه تاکید کرده که اگر قرار باشد امکان فروش سهام عدالت فراهم شود، سهامداران بزرگ آن را می‌خرند و سهام از دست مردم خارج می‌شود. گفته‌ای که تلویحا نشان می‌دهد این سازمان برنامه‌ای برای فروش و آزادسازی سهام عدالت ندارد.

البته رئیس سازمان بورس در جای دیگری هم تاکید کرده که اقساط سهام عدالت به صورت کامل به دولت پرداخت شده است. این سهام در وثیقه کسی نیست، اما امکان فروش آن وجود ندارد. اگر امکان فروش سهام عدالت را برای همه فراهم کنیم با توجه به تعدد سهام‌داران و ریز بودن سهم‌ها روی ۳۵ شرکت بورسی سهام عدالت فشار فروش سنگینی وارد خواهد شد. درحالی که فلسفه سهام عدالت فروش نیست بلکه استفاده بلندمدت از منافع این سهام است. منافع مالکیت و مدیریت سهم دست مردم است. سهام‌داران مستقیم می‌توانند شخصا در مجامع شرکت کنند. در واقع همه منافع سهامداری را دارند فقط نمی‌توانند سهام خود را بفروشند.

او تاکید کرده که در ابلاغیه‌های مقام معظم رهبری هم تاکید جدی روی بحث نگهداری سهام وجود دارد. البته ممکن است به مرور بحث فروش هم رخ دهد.

بر این اساس همچنان امکان فروش سهام عدالت فراهم نیست و اما همانگونه که عشقی گفته ممکن است در آینده امکان فروش سهام عدالت هم فراهم شود. سهامی که روزی قرار بود ارزش آن به اندازه خانه و ملک شود. اما ارزش کنونی سهام عدالت چقدر است؟

ارزش سهام عدالت طی دو سه سال گذشته افت و خیز بسیاری داشته است. ارزش سهام عدالت در بازه‌ای به 20 میلیون تومان رسید اما در مرحله‌ای ارزش آن چنان افت کرد که سبد سهام عدالت 532 هزار تومانی تنها 9 میلیون تومان ارزش داشت.

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;