ایام فاطمیه ۱۴۰۳ از چه تاریخی شروع میشود؟
فلسفه ایام فاطمیه ۱۴۰۳ ترویج و نشر خصوصیات و ویژگیهای بهخصوص بانوی دوعالم، حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها است. این ایام برای نشر فرهنگ فاطمی و زنده نگهداشتن یاد حضرت زهرا (س) و البته تبعیت از راه و روش ایشان گرامی داشته میشود. در ایام فاطمیه، مجالس گوناگون مذهبی بین دو تاریخ معتبر از روایات صحیحه برگزار میشود.
ایام فاطمیه ۱۴۰۳ در چه زمانی است؟
دهه فاطمیه
تاریخ شروع تاریخ پایان
سه شنبه ۲۲ آبان
جمعه ۲ آذر
دهه دوم فاطمیه سه شنبه ۱۳ آذر
تاریخ دقیق آغاز ایام فاطمیه در تقویم قمری برابر است با:
ایام فاطمیه ۱۴۰۳ در تقویم قمری به شرح زیر است:
دهه فاطمیه
تاریخ شروع تاریخ پایان
۱۰ جمادیالاول ۱۴۴۶
۲۰ جمادیالاول ۱۴۴۶
دهه دوم فاطمیه ۱ جمادیالثانی ۱۴۴۶
شاید این سؤال برای شما مطرح شود که دهه فاطمیه چند روز است؟ دررابطه با این موضوع باید بگوییم ایام فاطمیه ۶ روز است. سه روز در ماه جمادیالاول و سه روز در ماه جمادیالثانی؛ اما به شکل دو دهه برگزار میشود. عرف مردم از دهم تا بیستم جمادیالاول را بنا بر روایت ۷۵ روز، دهه اول ایام فاطمیه میدانند. همچنین از اول تا دهم جمادیالثانی را بنا بر روایت ۹۵ روز را ایام فاطمیه میدانند.
ایام فاطمیه چیست؟
زمان شهادت حضرت زهرا (س) از ۴۰ روز تا ۶ ماه بعد از رحلت پیامبر ذکر شده است؛ اما بااینوجود، علمای شیعه ۷۵ روز بعد از رحلت و یا ۹۵ روز بعد از رحلت پیامبر را، زمان شهادت حضرت زهرا میدانند. باتوجهبه این موضوع، در پاسخ به این سوال که «ایام فاطمیه از کی شروع میشه؟» باید بگوییم که در واقع ۷۵ روز بعد از بیست و هشتم صفر، یعنی سیزدهم تا پانزدهم جمادیالاول را فاطمیه اول مینامند.
در این ایام بسیاری از شیعیان با خرید کتیبه و پرچم و … و آراستن منازل و هیئتها و تکایا خود را برای عزاداری آماده میکنند. در واقع پرچمها و کتیبهها نمادی از آغاز دهه فاطمیه برای ما ایرانیان محسوب میشوند.
تاریخ شهادت حضرت فاطمه (س)
بعد از گذشت مدت کوتاهی، ایشان بر اثر بیماری در مدینه به شهادت رسیدند. پیکر حضرت فاطمه (س) به وصیت خود ایشان مخفیانه و شبانه دفن شد و قبرش هیچگاه مشخص نشد؛ ازاینرو تاریخ فاطمیه به طور دقیق مشخص نیست و نقلقولهای مختلفی در منابع تاریخی و روایات مختلف برای دهه اول فاطمیه و دهه دوم فاطمیه ذکر شده است.
دررابطهبا اینکه ایام فاطمیه کی هست باید بگوییم که عدهای ۴۰ روز، برخی ۷۲ روز، گروهی ۷۵ روز، برخی ۹۵ روز و برخی دیگر ۶ ماه بعد از رحلت پیامبر را تاریخ فاطمیه میدانند. بنا بر قول مشهور نزد شیعه، سوم جمادیالثانی سال ۱۱ هجری قمری، اصلیترین تاریخ دهه فاطمیه است.
دلیل وجود دو نقلقول در خصوص شهادت حضرت فاطمه (س)
همانطور که پیشتر اشاره کردیم از دهم تا بیستم جمادیالاول یعنی ۷۵ روز بعد از رحلت پیامبر دهه اول فاطمیه و از اول تا دهم جمادیالثانی یعنی ۹۵ روز بعد از رحلت پیامبر، دهه دوم فاطمیه در نظر گرفته شده است. ازآنجاکه در نوشتههای عربی قدیمی، از نقطه استفاده نمیکردند و حروف بدون نقطه بودند، اعدادی مانند ۷۰ یعنی سبعون و ۹۰ یعنی تسعون شبیه به هم نگارش میشده است.
این موضوع باعث شده تا تاریخنویسان دورههای بعدی برای تشخیص این دو عدد از هم دچار مشکل شوند؛ به همین علت بر اساس روایتهای مختلف، مورخان شیعه ۷۵ روز و ۹۵ روز بعد از رحلت پیامبر را ایام رحلت آن حضرت میدانند و بیشتر روی دهه دوم یعنی ۹۵ روز بعد از رحلت پیامبر تأکید دارند. دلیل دیگری که میتوانیم دراینخصوص بیان کنیم وجود سراسر رمز و راز حضرت فاطمه سلامالله علیها است.
در تاریخ برای تولد، سنوسال، نحوه شهادت و محل دفن حضرت زهرا (س) تاریخ دقیق و مشخصی نیامده است و اگر هم بوده از بین رفته است. بخش عمدهای از زندگی این بانوی بزرگ، مخفی است. این موارد از سر درونی حضرت زهرا (س) بوده و حکمت الهی اقتضا میکند که وجود ایشان در هالهای از ابهام قرار گیرد تا مردم نسبت به ایشان حساس شوند و برای شناخت حضرت فاطمه (س) بیشتر تجسس کنند.
تأثیر ایام فاطمیه در جامعه
الگوسازی
ترویج فرهنگ عفاف و حجاب
تبیین جایگاه زن در مبارزات سیاسی
وحدت ملی
سخن پایانی درباره ایام فاطمیه ۱۴۰۳
ابعاد شخصیتی آن حضرت تنها معطوف به دوره یا زمان خاصی نبوده و سبک و سیره زندگی ایشان اسوه و نمونهای شایسته برای تمامی زمانها محسوب میشود. حضرت فاطمه سلامالله علیها الگویی بینظیر بوده و تجلی سبک زندگی اسلامی در او متبلور است. مادرانی که مایلاند فرزندانی صالح تربیت کنند باید با سبک زندگی فاطمی آشنا باشند و آن را در ابعاد فردی و خانوادگی خود برقرار کنند.
دیدگاه تان را بنویسید