کد مطلب: 32995

تعطیلی شنبه‌ ها | تعطیلی شنبه‌ ها قانون

تعیین تکلیف تعطیلی شنبه‌ ها | نظر مراجع درباره تعطیلی شنبه ها | تعطیلات دو روزه برای کارمندان

ذالنور نماینده مجلس: هنوز مهلت ۱۰ روزه شورای نگهبان برای تعیین تکلیف شنبه ها تمام نشده است

تعیین تکلیف تعطیلی شنبه‌ ها | نظر مراجع درباره تعطیلی شنبه ها | تعطیلات دو روزه برای کارمندان

تعطیلی شنبه‌ ها | در روزهای اخیر در صحن علنی مجلس لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری به تصویب نمایندگان رسید. بر اساس این لایحه ساعت کاری کارمندان و کارکنان دولت به ۴۰ساعت کاهش می‌یابد. همچنین کارمندان دولت جمعه و شنبه تعطیل خواهند بود که البته نهایی شدن آن نیاز به تایید شورای نگهبان دارد. آن‌طور که رئیس کمیسیون اجتماعی گفت این لایحه چنانچه با ایرادی از سوی شورای نگهبان مواجه نشود تا یک ماه آینده اجرایی می‌شود. در اندیشه معاصر علاوه بر توضیحی در این باره به نظر آیت الله مکارم شیرازی و مصباحی مقدم در مورد تعطیلی شنبه ها می پردازیم.

تعطیلی پنجشنبه ها

تعطیلی شنبه‌ها بر اقتصاد کشور تاثیرگذار است

ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به تصویب لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته در مجلس، گفت: این لایحه چند وقت بود که در کمیسیون اجتماعی مطرح بود، اما روز سه‌شنبه ما ساعت کاری را تغییر و به ۴۰ ساعت کاهش دادیم تا اوقات فراغت مردم زیاد شود و مردم بتوانند به خانواده‌شان برسند. تعطیلات در کشورمان را با دنیا مقایسه کردیم و میانگین تعطیلات در کشورمان بسیار پایین‌تر از دنیا است. ما ۷۵روز تعطیل در سال داریم در حالی‌که میانگین تعطیلی در دنیا ۱۲۵ روز در سال است.

او با اشاره به تصویب روز شنبه به عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته، اظهار کرد: نظر ما برگرفته از استدلال‌های علمی بود که از مشاوران اقتصادی‌مان در اتاق تعاون و اتاق بازرگانی گرفته بودیم. بنابراین توضیحاتمان را در صحن اعلام کردیم و صحن علنی نیز قبول کرد. مخالفان هم بحث مسائل اجتماعی و فرهنگی را مطرح می‌کردند، اما به هر حال صحن علنی تصمیم‌گیری کرد و تعطیلی جمعه و شنبه به عنوان دو روز تعطیلات آخر هفته رای آورد. رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس تاکید کرد: تعطیلی شنبه‌ها قطع و یقین در اقتصاد ما تاثیر می‌گذارد و این حرف اقتصاددان‌های مجلس از جمله آقای شمس‌الدین حسینی و آقای پور‌ابراهیمی است.

اسماعیلی در خصوص اینکه افزایش تعطیلات آخر هفته از چه تاریخی اجرایی می‌شود، گفت: لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری باید به شورای نگهبان برود و شورای نگهبان برای بررسی این لایحه ۱۰ روز فرصت دارد. اما با توجه به اینکه این لایحه مشکل شرعی و قانونی ندارد و دولت بار مالی ناشی از کاهش ساعت کاری را پذیرفت، به نظر می‌رسد زودتر از ۱۰ روز در شورای نگهبان به نتیجه برسد. بعد از تایید شورای نگهبان، آقای قالیباف برای اجرا به دولت ابلاغ می‌کند که آن هم ۱۰ روز زمان می‌برد. او افزود: بنابراین اگر مشکل خاصی در شورای نگهبان پیش نیاید تا یک ماه آینده لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته اجرایی می‌شود. او همچنین تاکید کرد: با توجه به مصوبه روز گذشته و در صورت تصویب نهایی آن مدارس نیز شنبه‌ها تعطیل خواهند بود چون معلمان نیز کارکنان دولت محسوب می‌شوند. تنها تصمیم‌گیری برای هیات علمی را برعهده خودشان گذاشتیم.

تعطیلی دو روزه به بخش خصوصی تسری پیدا می‌کند

همچنین حسین گودرزی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس در خصوص اینکه تعطیلی شنبه‌ها شامل چه کسانی می‌شود، گفت: این مصوبه شامل افرادی می‌شود که مشمول قانون خدمات کشوری و قانون کار هستند. اما نیروهای مسلح به اذن رهبری است و طبیعتا آنها مکاتبات خودشان را انجام می‌دهند و در صورت صلاحدید رهبری این گروه شنبه‌ها تعطیل خواهند شد. او تصریح کرد: طبق تجربه می‌گویم که تعطیلی دو روز در هفته به بخش خصوصی هم تسری پیدا خواهد کرد. در کمیسیون اجتماعی ۳۶ نهاد اقتصادی کشور و همچنین اتاق تعاون و اتاق بازرگانی که سرجمع مراکز تجاری و اقتصادی کشور هستند حضور پیدا کردند و استدلال کردند و بر این اساس نمایندگان قانع شدند که تعطیلی شنبه به صلاح است و ارتباط تجاری با جهان برقرار می‌شود.

از سوی دیگر شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم نیز تحقق پیدا می‌کند. سخنگوی کمیسیون اجتماعی به اشاره به جو مجلس در خصوص تعطیلی جمعه‌ها و شنبه‌ها، اظهار کرد: نمایندگان قانع شده بودند که تعطیلی شنبه‌ها باید انجام شود، اما تعدادی از نمایندگان به انحای مختلف پیشنهادهایی ثبت کردند که هیچ کدام از این پیشنهادها به تصویب نرسید. گودرزی در خصوص زمان اجرای این لایحه، یادآور شد: شورای نگهبان برای بررسی ۱۰ روز زمان دارد که ۱۰روز هم می‌تواند تمدید کند، اما اگر ظرف ۱۰روز نتیجه را اعلام کند؛ این قانون از سوی رئیس مجلس و رئیس‌جمهور برای اجرا ابلاغ می‌شود.

چه کسانی مخالف تعطیلی شنبه‌ها بودند؟

جلال رشیدی‌کوچی، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور نیز اظهار کرد: همه پیشنهادهایی که در جریان بررسی لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته مطرح شد، رای نیاورد. چون نمایندگان نظرشان این بود که مصوبه کمیسیون کامل است و کفایت می‌کند. او با اشاره به حواشی تصویب شنبه به عنوان دومین روز تعطیلات آخر هفته، اظهار کرد: نگاه‌های متفاوتی وجود داشت و خدا را شکر که تعطیلی شنبه‌ها به تصویب رسید. اگر پنج‌شنبه تعطیل می‌شد، در عمل ۴ روز از اقتصاد دنیا عقب می‌افتادیم.

البته عده‌ای که به صورت تخصصی در اقتصاد کار می‌کردند می‌گفتند این موضوع ارتباطی با اقتصاد ندارد.

اما به نظر می‌رسد که تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در اقتصاد بی‌تاثیر نبود. این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: البته در ایام کرونا ثابت شد که خیلی از شاخ و برگ‌های دولت زیادی است و می‌توان خیلی از کارها را به راحتی پیش برد. رشیدی‌کوچی در خصوص اینکه چه کسانی مخالف تعطیلی شنبه‌ها بودند، گفت: آن طیفی که خیلی تلاش می‌کردند تا شنبه تعطیل نشود، برخی از دوستان جبهه پایداری بودند و همچنین عزیزانی که نگاهشان به دولت خیلی نزدیک است. به نظر می‌رسید که نگاه دولت تعطیلی پنج‌شنبه بود.

نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره تعطیلی شنبه ها

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به استفتائی درباره «تعطیلی روز شنبه» آن را از نمادهای دین یهود دانسته و گفتند: انجام این کار در بلاد مسلمانان تشبه به یهودیان و تضعیف فرهنگ اسلامی است. متن پرسش مطرح شده و پاسخ این مرجع تقلید به شرح زیر است:

سوال:با عرض سلام و احترام؛ چندی پیش طرحی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که طی آن ساعات کاری اصلاح شده و عملاً به غیر از جمعه روز شنبه نیز به تعطیلات اضافه گردید، با توجه به مباحث پیش آمده از محضر جناب‌عالی درخواست داریم نظر شریفتان را در مورد تعطیلی روز شنبه و مغایرت یا عدم مغایرت آن با شرع مقدس بیان فرمایید.

مصباحی مقدم در مورد تعطیلی شنبه چه گفت؟

غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به مصوبه مجلس یازدهم مبنی بر تعطیلی شنبه‌ها اظهار کرد: استدلال کسانی که تعطیلی شنبه‌ها را پیشنهاد می‌دهند این است که روز‌های شنبه کشور‌های طرف مبادلات تجاری ما تعطیل هستند و با توجه به تعطیلی پنجشنبه و جمعه در ایران و شنبه و یکشنبه در کشور‌های دیگر عملا چهار روز فعالیت‌های تجاری متوقف می‌شود، اما بنده به بررسی این موضوع پرداختم و معتقدم این مصوبه نیاز تمام مردم کشور نیست در حالی که در صورت تعطیلی شنبه‌ها تمام ملت ایران تعطیل خواهند شد و بازارها، بنگاه‌ها و کارخانه‌ها فعالیتی نخواهند داشت.

وی افزود: کشور ایران هشتاد و هشت میلیون جمعیت دارد و مگر چند درصد آنها احتیاج دارند که با کشور‌های غربی در ارتباط باشند و بر مبنای روز‌های کاری آنان برنامه ریزی کنند. فرهنگ ملت ایران مبتنی بر تعطیلی جمعه است و مردم پنجشنبه‌ها به استقبال تعطیلی می‌روند و این مصوبه عملا تعطیلات ایران را سه روزه خواهد کرد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام متذکر شد: بخش کوچکی از شرکت‌های تولیدی و اقتصادی که صادرات دارند نیازمند ارتباط با غرب و چنین مصوبه‌ای هستند و می‌توانند بخش ارتباطات بین الملل خود را پنجشنبه و جمعه فعال نگه دارند بنابراین همه اقتصاد کشور ما درگیر این موضوع نبوده و نیازمند تعطیلی شنبه‌ها نیست.

مصباحی مقدم تاکید کرد: خروجی مصوبه تعطیلی شنبه‌ها تنها به افزایش تعطیلات هفته به سه روز خواهد انجامید و این امر ضربه بزرگی به اقتصاد و تولید کشور خواهد زد عموما مردم کشور صبح شنبه پر نشاط هستند و این روز را آغاز هفته می‌دانند و این امر را نمی‌توان در فرهنگ عمومی کشور به سادگی تغییر داد.

وی گفت: بهتر است برای این مصوبه از مردم نظر سنجی کنند وگرنه امیدوارم شورای نگهبان این مصوبه را رد کند.

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;