کد مطلب: 31309

قیمت بنزین | قیمت بنزین ۱۴۰۳ | قیمت بنزین آزاد امروز

فوری /خبر یکی از مسئولان درباره افزایش قیمت بنزین |واریز ۶۰ لیتر سهمیه بنزین امشب

با مصوبه هیئت وزیران، واردات بنزین سوپر آزاد شد. بر اساس این مصوبه، اشخاص حقوقی مجاز هستند بنزین سوپر وارداتی را با قیمت غیریارانه‌ای توزیع کنند.

فوری /خبر یکی از مسئولان درباره افزایش قیمت بنزین |واریز ۶۰ لیتر سهمیه بنزین امشب

گران شدن قیمت بنزین همیشه از دغدغه های مردم جامعه مخصوصا اقشار کم درآمد هست. در ماه های گذشته شایعات زیادی درباره افزایش قیمت بنزین تا لیتری 18 هزارتومان در فضای مجازی منتشر شد که با تکذیبیه دولت روبه رو شد. آخرین اخبار از تصمیم نهایی دولت درباره افزایش قیمت بنزین را با هم در سایت دیجی سرگرمی می خوانیم.

۶۰ لیتر سهمیه بنزین آذرماه امشب واریز می‌شود

۶۰ لیتر سهمیه بنزین آذرماه خودروهای شخصی بدون هیچ‌گونه تغییری، ساعت صفر بامداد پنجشنبه (یکم آذرماه) در کارت‌های هوشمند سوخت شخصی شارژ می‌شود.

به گزارش ایسنا، این نهمین سهمیه ماهانه سال ۱۴۰۳ است که به کارت‌های هوشمند سوخت شخصی واریز خواهد شد، همچنین سهمیه سوخت خودروهای عمومی و خدماتی مطابق جدول سهمیه طرح مدیریت مصرف سوخت واریز می‌شود.

سهمیه‌بندی بنزین از ساعت صفر روز جمعه، ۲۴ آبان‌ماه سال ۱۳۹۸ بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، برای همه وسایل نقلیه بنزین‌سوز آغاز شد.

سقف ذخیره سهمیه بنزین کارت‌های هوشمند سوخت برای مالکان خودروهای شخصی و موتورسیکلت‌ها هم‌اکنون ۶ ماه است، بنابراین سهمیه واریزی ماهانه خودروهای شخصی و موتورسیکلت‌ها در صورت استفاده نکردن، حداکثر تا ۶ ماه در کارت‌های هوشمند سوخت قابل ذخیره خواهد بود.

ناترازی‌های انرژی در کوتاه‌مدت رفع می‌شود

معاون اجرایی رئیس‌جمهوری با اشاره به سفر رئیس‌جمهوری به استان سیستان و بلوچستان، گفت: در سفرهای استانی این دولت، استقبال از فرودگاه و تجمعات در استادیوم نداریم و هزینه‌هایی که در این زمینه همچون بنر و نظایرش تحمیل می‌شد را احصا می‌کنیم و به اقشار آسیب‌پذیر و زنان بی‌سرپرست اختصاص می‌دهیم.

به گزارش ایسنا، محمدجعفر قائم‌پناه در گفت‌وگویی تلویزیونی، اظهار کرد در ۱۰۰ روزی که از عمر دولت می‌گذرد، اولین اقدام دولت سازماندهی و انتخاب افراد و همکاران دولت بود. یکی از کارهای مهم دولت، اخذ رای اعتماد همه کابینه بود.

وی ادامه داد: از وعده‌های این دولت، وفاق بود؛ اینکه یک گروه و یک تفکر خاص به‌تنهایی نمی‌تواند مملکت را اداره کند و با همین نگاه کابینه شامل طیف‌های مختلف فکری معرفی شدند. هنوز هم این سازماندهی در رده‌های پایینی و میانی وجود دارد.

قائم‌پناه گفت: اکثریت استانداران منصوب شده‌اند و تکلیف بقیه استانداران هم با تلاش وزیر کشور، تا یکی دو هفته آینده معین خواهد شد.

معاون رئیس‌جمهور اظهار کرد: در برخی از سفرهای استانی اصرار بر مصوبات زیاد بود. در دوره‌ای ۵۳ درصد مصوبات دولت فاقد تامین منابع مالی بوده است که هنوز درگیر مشکلات آن هستیم‌. در اکثر سفرهای استانی استقبالی از سوی مردم شکل می‌گرفت که ساعت‌ها انتظار رئیس‌جمهور را می‌کشیدند و ما این رویکرد را مناسب نمی‌بینیم چراکه باید شأن مردم حفظ شود. ما از مردم دعوت نمی‌کنیم برای دیدن رئیس‌جمهوری آسیب ببینند یا کارخانه‌ها، مدارس و ادارات تعطیل شوند. در عوض برنامه‌ریزی می‌کنیم اقشار مختلف مردم در سفرهای استانی در جای مشخص با حفظ کرامت، با رئیس‌جمهوری، رودررو به گفت‌وگو بنشینند.

 

حذف تشریفات و هزینه‌های اضافه در سفرهای استانی و اختصاص آن به اقشار آسیب‌پذیر

وی ادامه داد: سفرهای استانی تنها برای گفتن و سخنرانی نیست، برای شنیدن حرف‌های مردم نیز هست. می‌خواهیم نظرسنجی کنیم تا مردم مشکلات استانی را بیان کنند. بنابراین استقبال از فرودگاه و تجمعات در استادیوم را نداریم. هزینه‌هایی که در این زمینه از جمله بنر و  نظایرش تحمیل می‌شد احصا می‌شود و به اقشار آسیب‌پذیر و زنان بی‌سرپرست تعلق می‌گیرد.

 

۷۰ هزار پروژه نیمه‌کاره در کشور داریم

 

معاون اجرایی رئیس‌جمهوری با بیان اینکه ۷۰ هزار پروژه نیمه‌کاره در کشور داریم، گفت: ‌همه این‌ها ناشی از سفرهای استانی بوده است. در سفرهای استانی پروژه جدید شروع نمی‌کنیم. در سفرهای استانی با سازمان برنامه و بودجه هماهنگ کردیم و منابع پروژه‌ها با نگاه عدالت‌محور تخصیص می‌یابد و برای تسریع تکمیل ممکن است ۱۰۰ تا ۱۱۰ درصد نیز منابع اختصاص یابد.

 

قائم‌پناه افزود: اولین سفر ما به استان سیستان و بلوچستان است. شعار دکتر پزشکیان وفاق ملی بود و رویکرد دیگر ایشان گسترش عدالت است. بر این مبنا استان زیبا و پهناور سیستان و بلوچستان می‌تواند مظهر وفاق ایران باشد. بنابراین پنجشنبه سفر یک‌روزه به زاهدان خواهیم داشت. به شمال و جنوب استان نیز خواهیم رفت.

 

وی ادامه داد: اولین ویژگی این استان طبیعت آن است که برخی بحران‌ها از جمله سیل و خشکسالی را به همراه داشته است. از طرفی دیگر تفاوت مذهبی و قومی وجود دارد. تبادل قاچاق و سوخت و نفود عوامل بیگانه در این استان زیاد است. بنابراین دولت برای حل مشکلات این استان باید اهتمام ‌داشته باشد.  

از مردم سیستان و بلوچستان درباره مشکلات استان نظرسنجی کردیم

 

قائم‌پناه اظهار کرد: اولین استاندار بلوچ برای سیستان بلوچستان انتخاب شد. امروز با نمایندگان استان سیستان و بلوچستان جلسه داشتیم و از انتخاب استاندار تشکر کردند. از مردم سیستان و بلوچستان نیز نظرسنجی کردیم که در استان چه مشکلاتی وجود دارد. بخشی مشکلات اقتصادی، بخشی مشکلات معیشتی و فقر و برخی مشکلات اجتماعی و عدم آرامش و فیلترینگ را مطرح کردند.

‌معاون اجرایی رئیس‌جمهوری در ادامه به موضوع بنزین هم اشاره کرد و گفت: قیمت بنزین از قیمت آب خوردن ارزان‌تر است. آیا می‌توانیم این روند را ادامه دهیم؟ ۴ میلیارد دلار واردات بنزین داریم، با قیمت بالا می‌خریم و به قیمت ارزان می‌فروشیم. این یارانه‌ای که سالانه برای بنزین پرداخت می‌شود صرف کسانی می‌شود که مصرف بیشتری دارند.

وی افزود: بنزین در افغانستان ۹۰ سنت (حدود ۶۰ هزار تومان) است اما در ایران ۱۵۰۰ تومان است و این موضوع به قاچاق بنزین منجر می‌شود و ادامه این مسیر منطقی نیست.

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: مصرف ۱۵۰ میلیون لیتر بنزین با این یارانه بالا قابل تداوم نیست.

 

معاون اجرایی رئیس‌جمهور همچنین درباره حل مشکل ناترازی‌های انرژی نیز گفت: ناترازی‌های انرژی در بخش سوخت، گاز و برق در کوتاه‌مدت یا تا سال آینده رفع خواهد شد.

وی افزود: رئیس‌جمهور قول و قراری با مردم دارد و قرار نیست فقط وقتی که می‌خواهیم رای بگیریم به شهرستان‌ها برویم. قرار نیست رئیس‌جمهور و اعضای دولت در اتاق‌های دربسته برنامه‌ریزی و اقدام کند.

معاون اجرایی رئیس‌جمهور تصریح کرد: به اقتضای شرایط باید به نقاط مختلف کشور سفر کرد و برای تحقق برنامه‌ها و اجرای وعده‌ها باید به استان‌ها رفت تا برنامه‌ریزی کرد تا اجرای اهداف را در عرصه میدان محقق کنیم.

دستاوردهای سفرهای خارجی رئیس‌جمهوری

معاون اجرایی رئیس‌جمهور درباره دستاوردهای سفرهای خارجی رئیس‌جمهوری نیز گفت: سفر رئیس‌جمهور به نیویورک دستاوردهای زیادی داشت که با روسای کشورهای مختلف صحبت و مذاکره کردند. همچنین سفر موفقیت‌آمیزی به عراق انجام شد که تفاهمات و اقدامات خوبی به همراه داشت.

وی افزود: سفر به قطر و روسیه و شرکت در اجلاس بریکس موفقیت‌آمیز بود که ضمن تبیین رویکرد دولت، اقدامات صهیونیست‌های جنایتکار نکوهش و مخالفت ایران با حملات ناجوانمردانه رژیم غاصب اعلام شد.

حل‌وفصل مشکل بدهی‌های دولت به گندمکاران، پرستاران و معلمان

معاون اجرایی رئیس‌جمهور درباره مشکل بدهی‌های دولت نیز گفت: ناترازی‌های مختلفی داریم و رئیس‌جمهور در حال تدبیر موضوع هستند که ان‌شاالله تا سال آینده مشکلات در این زمینه نیز حل شود.

وی افزود: منابع مصوب مطابق طلب گندمکاران و پرستاران و معلمان نبود؛ با تدبیر ریاست‌جمهور و کمک مقام معظم رهبری و مدیریت سازمان برنامه و بودجه حل‌وفصل شد.

قائم‌پناه همچنین به برنامه دولت برای تکمیل کریدورهای راه‌آهن اشاره کرد و گفت: این موضوع توسط رئیس‌جمهور در حال پیگیری است و به‌دنبال جذب سرمایه‌های خارجی هستیم. امیدواریم تا چند سال آینده کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب را کامل کنیم و از این موقعیت ژئوپلتیک کشور به شکل مناسبی بهره‌برداری کنیم.

معاون اجرایی رئیس‌جمهوری ادامه داد: ناترازی‌های مختلفی داریم و رئیس‌جمهور در حال تدبیر موضوع هستند که ان‌شاالله تا سال آینده مشکلات در این زمینه نیز حل شود.

وی با بیان اینکه به‌دنبال حل مشکل تورم به‌صورت ریشه‌ای و بلندمدت هستیم، افزود: تورم ریشه مزمنی در کشور دارد و به عوامل مختلفی وابسته است. دولت تلاش می‌کند نرخ رشد تورم آهسته‌تر شود. برای این امر نیاز به برنامه‌ریزی بلندمدت داریم و به دنبال حل مشکل تورم به صورت ریشه‌ای و بلندمدت هستیم.

توزیع بنزین سوپر با قیمت غیر یارانه‌ای/ واردات بنزین سوپر آزاد شد

با مصوبه هیئت وزیران، واردات بنزین سوپر آزاد شد. بر اساس این مصوبه، اشخاص حقوقی مجاز هستند بنزین سوپر وارداتی را با قیمت غیریارانه‌ای توزیع کنند.

 به نقل از تسنیم، واردات و توزیع بنزین سوپر توسط اشخاص حقوقی دارای مجوز از وزارت نفت با قیمت غیریارانه‌ای آزاد شد.

راهکار پزشکیان برای رفع ناترازی بنزین و همچنین توزیع عادلانه یارانه آن چه می‌تواند باشد؟

قیمت بنزین

به گزارش خبرآنلاین روزنامه فرهیختگان نوشت: به نظر می‌رسد دولت می‌تواند معضل فعلی بنزین را در قالب دو سناریو طراحی و اجرا کند تا هم مقداری از مشکلات فعلی ناترازی بنزین کاسته شده و هم فشار اقتصادی به مردم وارد نشود. چهارچوب کلی این راهکار می‌تواند در قالب مدل سهمیه سوم تعریف شود که در دو سناریو قابل اجراست.

سناریوی اول

در این مدل، قیمت سهمیه اول و دوم ثابت باقی می‌ماند اما میزان دو سهمیه اول و دوم به گونه‌ای تعریف می‌شود که کل مصرف بنزین خودروها در این دو سهمیه با تولید داخلی بنزین معادل روزانه 105 میلیون لیتر پاسخ داده شود. حال برای مصرف مازاد بر این دو سهمیه، قیمت بنزین به نرخ وارداتی تعریف می‌شود و به اصطلاح سهمیه سومی با قیمت وارداتی تعیین می‌شود. در این شرایط مصارف خارج از الگوی دو سهمیه اول و دوم، با قیمت فوب واردات شده و با همان قیمت نیز در داخل کشور به فروش می‌رسد. طبق برآوردها، اصابت سهمیه سوم با تقریب خوبی به سه دهک بالای جامعه خواهد بود و نیاز مابقی مردم با همان سهمیه اول و دوم تأمین می‌شود. نمودار این گزارش نشان می‌دهد مصرف بنزین دهک دهم جامعه شهری تقریبا 13 برابر دهک اول است و در جامعه روستایی این نسبت به بیش از 26 برابر می‌رسد. درنتیجه سهمیه سوم و قیمت آن نیز به دهک بالای جامعه برخورد خواهد کرد. سهمیه و قیمت بنزین برای خودروهای عمومی از این مدل استثنا می‌شود. همچنین برای موارد خاص مثل ساکنان مناطق اقماری کلان‌شهرها که جزء سه دهک بالای جامعه نیستند ولی مصرف بالایی دارند نیز می‌توان تدبیر جداگانه‌ای اندیشید، به عنوان مثال با توسعه سوخت جایگزین CNG و LPG در این مناطق و هدایت تقاضا به این سمت، هزینه سوخت این خانوارها را نیز کاهش داد. درمجموع سهمیه سوم یک مدل برای رفع ناترازی بنزین و توزیع عادلانه‌تر یارانه آن است و ضمن رعایت ملاحظات جزئی‌تر، این چهارچوب می‌تواند ذیل یک برنامه جامع مورد استفاده قرار گیرد.

سناریوی دوم

در سناریوی دوم می‌توان سه پله قیمتی یا سه سهمیه داشت. سهمیه اول عمدتا مربوط به حمل‌ونقل عمومی و یک حداقل سهمیه است. این سهمیه در اصلاح اول می‌تواند افزایش جزئی را تجربه کرده و در کانال زیر 2 هزار تومان بماند. پله دوم، سهمیه فعلی 3 هزار تومانی است که می‌تواند تا 4 هزار یا 4200 تومان (افزایش 40 درصدی) افزایش یابد. پله سوم می‌تواند میانگین وزنی از قیمت به نرخ تمام شده داخلی و قیمت وارداتی باشد.

در روزهای اخیر، ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که ادعای عجیب قیمت ۷ برابری بنزین در ایران نسبت به آمریکا را مطرح می‌کند.مساله قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی به‌خصوص بنزین و مقایسه قیمت‌ها در ایران با سایر کشورها، از گذشته مورد توجه کارشناسان اقتصادی قرار داشته و مواضع مختلفی در قبال آن وجود دارد.

عده‌ای از کارشناسان معتقدند، باتوجه به ذخایر نفت و گاز کشور، منطقی است که دولت برای افزایش سطح رفاه مردم، با پرداخت یارانه، قیمت تمام شده حامل‌های انرژی را برای مصارف تولیدی و خانگی ثابت نگه دارد و از متناسب‌سازی نرخ‌ها با قیمت‌های جهانی و میزان تورم در کشور خودداری کند.

اما عده‌ای دیگر از کارشناسان معتقدند، شاید در گذشته باتوجه‌به شرایط بین‌المللی و کمتر بودن میزان مصرف نسبت به تولید، ثابت نگه‌داشتن قیمت انرژی با چالش کمتری مواجه بوده، اما باتوجه‌به ناترازی مصرف انرژی در سال‌های اخیر و فشار زیادی که برای ثابت نگه‌داشتن قیمت حامل‌های انرژی به منابع مالی کشور وارد می‌شود؛ اصلاح قیمت انرژی و تغییر در تخصیص یارانه‌های انرژی را اجتناب‌ناپذیر می‌دانند.

تقابل دیدگاه‌ها در خصوص قیمت تمام شده حامل‌های انرژی در ایران، در بسیاری از موارد دست‌مایه اهداف سیاسی نیز قرار می‌گیرد. این مسئله عموماً در مواجهه افکار جناح‌های سیاسی مختلف با یکدیگر و حتی نزاع و دشمنی افراد معاند نظام جمهوری اسلامی نیز قابل‌مشاهده است.

در همین رابطه، اخیراً ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در آن ادعا می‌شود؛ «برخلاف اعلام کارشناسان و سایت‌های آماری، باتوجه‌به میانگین حقوق دریافتی ۱۱ میلیون تومانی در ایران، قیمت بنزین در کشور ۷ برابر آمریکا است، بنابراین هر کارگر ایرانی با حقوق روزانه خود ۳۹ لیتر و هر آمریکایی با این مقدار، می‌تواند ۲۷۰ لیتر بنزین خریداری کند.»

مهر در این گزارش به بررسی ادعای مطرح شده می‌پردازد و توضیحات تکمیلی در خصوص قدرت خرید ایرانیان نسبت به کالایی مانند بنزین را ارائه می‌دهد.

ابتدا باید توضیح داد، باتوجه‌به ملاک بودن قدرت خرید در این مقایسه، باید میزان درآمد افراد و قیمت بنزین در در هر کشور را نسبت به پول ملی آن مورد بررسی قرارداد. از طرفی در این گزارش، حداقل دستمزد روزانه در ایران و آمریکا به‌عنوان درآمد در نظر گرفته شده و مواردی از جمله: حق اولاد، حق مسکن، حق خوار و بار و… در حقوق روزانه کارگر مدنظر نیست. بر اساس بررسی‌های انجام شده، حداقل دستمزد روزانه در ایران و آمریکا به ترتیب حدوداً ۱۷۷ هزار تومان و ۵۷ دلار است. همچنین قیمت بنزین برای آمریکا لیتری ۰.۹۶ دلار و برای ایران ۶۰ لیتر با قیمت ۱,۵۰۰ تومان و مابقی با قیمت ۳,۰۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

قیمت بنزین

افزایش قیمت بنزین از چه تاریخی

بنابراین، بر اساس اعداد و ارقام مذکور، باتوجه‌به حداقل درآمد ۱۷۷ هزارتومانی به‌ازای هر روز، هر کارگر ایرانی با مزد روزانه خود، می‌تواند ۸۹ لیتر بنزین اعم از ۶۰ لیتر ۱۵۰۰ تومانی و ۲۹ لیتر ۳۰۰۰ تومانی، خریداری کند. از طرفی هر آمریکایی با درآمد روزانه خود می‌تواند ۶۰ لیتر بنزین خریداری کند.

براین‌اساس، ادعای «۷ برابر بودن قیمت بنزین در ایران نسبت به آمریکا»، نه تنها «نادرست» است، بلکه قدرت خرید یک کارگر ایرانی از یک آمریکایی در خصوص توانایی خرید بنزین حدود ۳۰ لیتر به صورت روزانه بیشتر است.

افزایش قیمت بنزین در ایران

اما مقایسه انجام شده بیانگر نکات قابل‌توجهی است که نمی‌توان به‌راحتی از کنار آن گذشت؛ درست است که قدرت خرید ایرانیان در خصوص کالایی مانند بنزین از مردم آمریکا بیشتر است، اما این مسئله در مورد کالاهای دیگری که حتی یارانه هم دریافت می‌کنند، صادق نیست.

به‌عنوان‌مثال در حال حاضر قیمت یک کیلوگرم مرغ در میادین میوه و تره‌بار ایران حدود ۸۹ هزار تومان و در آمریکا ۳.۶ دلار است. بر این اساس، یک ایرانی با دستمزد روزانه خود حدود ۲ کیلوگرم و یک آمریکایی نزدیک به ۱۶ کیلوگرم مرغ، می‌تواند خریداری کند. در نتیجه، قدرت خرید حداقل دستمزد روزانه برای تهیه مرغ در آمریکا ۸ برابر ایران است.

از این مقایسه می‌توان نتیجه گرفت؛ علی‌رغم کاهش قدرت خرید مردم ایران برای کالاهایی مانند مرغ، اما قدرت خرید ایرانیان در مورد حامل‌های انرژی به‌خصوص بنزین، حتی با وجود تورم بالای ۳۰ درصد، نه تنها کاهش نداشته بلکه بیشتر هم شده است. به عبارتی ثابت نگه‌داشتن قیمت

حامل‌های انرژی در ایران با وجود تورم بالا در کشور، موجب شکل‌گیری چنین وضعیتی شده که البته الزاماً نتیجه مثبتی در پی نداشته است؛ به طوری که برخی کارشناسان اقتصادی، موضوع ناترازی انرژی در کشور را ماحصل انفعال در سیاست جامع برای افزایش بهره‌وری می‌دانند که شامل راهکارهای قیمتی و غیر قیمتی برای کنترل مصرف انرژی است.

قیمت بنزین 18000 هزارتومان شد ؟

گفتنی است، به نظر می‌رسد ادامه روند فعلی در تدوین سیاست جامع به منظور مدیریت مصرف سوخت، آسیب‌های زیادی در بخش‌های مختلف اقتصاد، سلامت و بهداشت، محیط‌زیست و… به همراه خواهد داشت و توزیع عادلانه یارانه انرژی را محقق نخواهد کرد. زیرا انرژی ارزان چه در بخش تولید و چه در بخش خانگی موجب شده تا افزایش بهره‌وری در این موارد مورد توجه نباشد و مصرف بی‌رویه انرژی افزایش یابد، از طرفی اقشار پر درآمد با مصرف انرژی بیشتر یارانه بیشتری نیز دریافت کنند.

به‌عنوان‌مثال بر اساس آخرین پژوهش‌های انجام شده، حدود ۵۰ درصد مردم کشور دارای خودروی شخصی هستند؛ با توجه به نحوه توزیع یارانه بنزین که در شرایط فعلی به خودرو تعلق می‌گیرد، حدود ۴۰ میلیون نفر از افراد جامعه از دریافت این یارانه محروم هستند. از طرفی، هر چه افراد متمول‌تر باشند و خودروی بیشتری داشته باشند، طبیعتاً یارانه سوخت بیشتری دریافت خواهند کرد.

البته کارشناسان انرژی معتقدند، اصلاح سیاست‌گذاری‌های حوزه انرژی و بازنگری تخصیص یارانه به این بخش، باتوجه‌به نتیجه نامطلوب سنوات گذشته، باید در یک برنامه جامع و با استفاده ابزارهای مختلف قیمتی و سهمیه‌بندی صورت پذیرد، تا اهداف در نظر گرفته شده جهت کاهش مصرف و توزیع عادلانه منابع کشور میان مردم، به ثمر برسد.

افزایش قیمت بنزین امسال انجام شود، بهتر است"

«اگر افزایش قیمت بنزین که امری گریزناپذیر است امسال انجام شود بسیار بهتر از سال بعد است؛ زیرا امسال انتظارات تورمی پایین است و افزایش قابل توجه بنزین نمی‌تواند اثرات تورمی شدیدی داشته باشد.»

علی سرزعیم در دنیای اقتصاد نوشت: بیش از دو سال از شروع دولت جدید می‌گذرد و از همان ابتدا لزوم تصمیم‌گیری درباره قیمت حامل‌های انرژی مطرح شد و پیشنهاد‌های گوناگونی به میان آمد. متاسفانه نگرانی از اعتراضاتی مشابه آنچه در آبان۱۳۹۸ پس از افزایش قیمت بنزین رخ داد، موجب شد تا نظام تصمیم‌گیری نتواند اقدامی صورت دهد. این در حالی بود که قیمت بنزین به‌دلیل تثبیت در شرایط تورمی پیوسته ارزان‌تر می‌شد و می‌شد حدس زد که این وضعیت به رشد شدید مصرف بنزین بینجامد.

کار تا آنجا پیش رفت که مصرف شدید بنزین بیشتر از تولید داخل شده است و گفته می‌شود سالانه چند میلیارد دلار صرف واردات بنزین می‌شود. فرض کنیم عدد مربوطه ۳ میلیارد باشد. می‌توان با خود فکر کرد که اگر دولت قیمت بنزین را به قدری زیاد می‌کرد که مصرف بنزین ثابت بماند، آن‌گاه ۳ میلیارد دلار صرفه‌جویی می‌شد. آن وقت دولت می‌توانست واردات خودرو را کلید بزند. علت دست‌دست کردن و تاخیر زیاد در واردات خودرو‌های خارجی کمبود ارز است.

حال اگر این ۳ میلیارد دلار به این کار اختصاص می‌یافت واردات عملی می‌شد و قیمت خودرو‌های خارجی که در ایران حبابی شده و بسیار بیشتر از قیمت آن در خارج است، کاهش می‌یافت و رفاه مصرف‌کنندگان افزایش پیدا می‌کرد. دولت می‌توانست ۳ میلیارد دلار را به واردکنندگان بنزین بفروشد و معادل ریالی آن را صرف تقویت نهاد‌های حمایتی کند. در شرایطی که بخش بزرگی از جامعه زیر خط فقر قرار دارند، ضروری است تا بودجه نهاد‌های حمایتی رشد قابل توجهی کند؛ اما تنگنای مالی دولت مانعی برای این مقصود است. راهکار یادشده می‌تواند بر این مشکل فائق آید.

آنچه تصمیم‌گیری را برای مسوولان دشوار کرده، تثبیت قیمت در طول زمان است. اگر مسوولان افزایش قیمت جزئی در هر سال را اجرا می‌کردند، تابوی ثبات قیمت بنزین در ذهن‌ها شکسته می‌شد. اگر چه افزایش جزئی نمی‌توانست مشکل مصرف بی‌رویه را مهار کند، اما جامعه را به ثابت نبودن قیمت بنزین عادت می‌داد.

به باور نگارنده، اگر افزایش قیمت بنزین که امری گریزناپذیر است امسال انجام شود بسیار بهتر از سال بعد است؛ زیرا امسال انتظارات تورمی پایین است و افزایش قابل توجه بنزین نمی‌تواند اثرات تورمی شدیدی داشته باشد؛ اما این نگرانی هست که سال بعد انتظارات تورمی بالاتر باشد و افزایش قیمت بنزین حتی به مقدار متوسط یا کم انتظارات تورمی را با شدت بیشتری بالا ببرد. حتی اگر دولت جسارت افزایش قیمت بنزین به اندازه زیاد در سال جاری را ندارد، بهتر است افزایش جزئی را اجرا کند تا فضای ذهنی برای افزایش بعدی در سال بعد ایجاد شود.

منبع: مهر
آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;