بنزین| قیمت بنزین|بنزین سوپر
فوری؛ علت گرانی قیمت بنزین چیست؟ | آخرین خبر از سهمیه بنزین در آخر خردادماه
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: در دولت قبل حدود 10.7 میلیون بشکه بنزین و 33 هزار تن نفتای سبک به شرکتهای نامعتبر به عنوان صادرات فروخته شد ولی مطالبات 280 میلیون دلاری ایران تسویه نشد.
سهمیه بنزین از اهمیت بالا برخوردارست.سهمیه بنزین واریز شد. سهمیه بنزین در آخر هر ماه واریز میشود سهمیه بنزین هر ماه واریز میشود. آخرین تغییرات درباره سهمیه بنزین را در ادامه میخوانید.
جلیل سالاری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به آخرین وضعیت پرونده صادرات سوخت در دولت قبل عنوان کرد: با شیوع کرونا در سالهای پایانی دولت دوازدهم و کاهش مصرف داخلی سوخت، فرصت صادراتی خوبی برای درآمدزایی ایجاد شد اما از این فرصت به خوبی استفاده نشد به طوری که شرکت پالایش و پخش فعلی همچنان درگیر سهلانگاریها و خطاهای گذشته و پیگیر جبران آنهاست.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت: ماجرا از این قرار است که در دولت قبل و در سال 99 حدود 10.7 میلیون بشکه بنزین و 33 هزار تن نفتای سبک به شرکتهای نامعتبر به عنوان صادرات فروخته شد ولی مطالبات 280 میلیون دلاری ایران از این صادرات تسویه نشده که عدد قابل توجهی است. این حجم سوخت شامل 42 محموله بود.
وی ادامه داد: فرآیند اعتبارسنجی شرکتهای خریدار که توسط صندوق ضمانت صادرات (وابسته به وزارت صمت) انجام شده، کاملا زیرسوال است. معلوم نیست این صندوق بر چه مبنایی این شرکتهای خریدار را به عنوان نماینده 11 شرکت خارجی احراز کرده و برای آنها 11 فقره بیمهنامه صادر کرده است. نکته جالب اینکه، از این شرکتها برای ضمانت فقط چک گرفته شده است.
سالاری گفت: مبلغ هر چک حدود 8 تریلیون و دویست میلیارد ریال به عنوان تضمین است و به صورت ریالی است که متاسفانه حتی در صورت وصول نیز با توجه به نرخ فعلی ارز، با ارزش صادراتی محمولههای سوخت ایران فاصله بسیار زیادی دارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: متاسفانه این تضمینِ اخذ شده توسط صندوق ضمانت صادرات به صورت چک آن هم به صورت ریالی و بدون اعتبارسنجی صحیح صورت گرفته و در نهایت شرکتهای خریدار را نماینده شرکتهای خارجی معرفی کرده است.
وی افزود: نکته جالب اینکه در فروش زمینی سوخت نیز این فروش به صورت اعتباری انجام شده است درحالی که باید این محمولهها به صورت نقدی به فروش برسند. طبق بررسیها، تمام مراحل ارزشگذاری و اخذ وثیقه از این شرکتها دچار ابهام است. البته فارغ از عملکرد صندوق توسعه صادرات، خود شرکت پخش در دولت قبل نیز باید با توجه به سوابق گذشته با ملاحظه بیشتری کار میکرد و نسبت به ارزیابی و احراز سمت نمایندگی و فرآیند اعتبارسنجی شرکت اقدام میکرد.
سالاری اظهار داشت: موضوعات تخلف در معاملات صادرات سوخت را از معاونت حقوقی ریاست جمهوری نیز پیگیری کردیم و صندوق ضمانت صادرات محکوم شده و از مصادیق ماده 13 قانون رسیدگی به تخلفات اداری صندوق عدول کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: طبق بند ب تبصره 10 قانون بودجه 1401، بدهی ناشی از عدم وصول منابع صادرات بنزین باید از بودجه اعتبارات سنواتی کسر شده و به حساب شرکت ملی پالایش و پخش دستگاه واریز خواهد شد که تا الان چنین اتفاقی نیفتاده است. البته با این اقدام نیز در واقع مبلغی از جیب دولت به جیب دولت میرود و پول حاصل از صادرات بنزین به کشور برنمیگردد.
وی تاکید کرد: متاسفانه هماکنون شرکت ملی پالایش و پخش درگیر کارهای فرسایشی شده و پروندههای حقوقی بزرگی پیرامون این موضوع شکل گرفته است، حتما ابهامات صدور بیمهنامه و ضمانتنامه باید موردبررسی دستگاههای ناظر و متولی قرار گیرد.
همچنین در پالایشگاههای کشور، طرحهای بهینهسازی و کیفیسازی فرآوردههای نفتی در حال اجراست که در تازهترین مورد، در آخرین روز سال ۱۴۰۱، طرح توسعه پالایشگاه آبادان از سوی رئیسجمهوری به بهرهبرداری رسید که افزون بر ارتقا کیفیت تولید بنزین، حجم تولید را نیز افزایش داده است و کمک کرد تا در ایام نوروز که رکورد مصرف بنزین چند بار شکسته شد، مشکلی در تامین این سوخت در هیچ نقطهای از کشور ایجاد نشود.
در حالی که موضوع کیفیت بنزین یکی از مواردی که شایعات فراوانی حول و حوش آن مطرح میشود، اما اصلیترین شایعه در حوزه بنزین مربوط به شایعه گرانی آن است. تا آن جا که در برخی از روزها، چند روزنامه به طور همزمان تیتر یک خود را به گرانی بنزین و شایعات مربوط به آن اختصاص میدهند.
خرید ملک قبرس 1.5 میلیارد نقد بقیش قسط/لذت زندگی آرام / مشاوره رایگان/۵ درصد رسیده است بنابراین این طرح دولت در شرایطی که اصلاح سیاستهای قیمتی در نظام سوخت کشور اجرا نمیشود، موفق بوده و توانسته رصد مصرف بنزین را تا حد زیادی امکانپذیر کند.
در واقع دولت تلاش کرده تا بدون آنکه فشار مضاعفی با افزایش قیمت سوخت بر معیشت مردم تحمیل کند، مصرف بنزین را کنترل کرده و افزون بر اجرای صریح قانون برای استفاده از کارتهای سوخت شخصی، گام مهمی برای کنترل مصرف بنزین نیز بردارد. با توجه به این موارد، مشخص نیست که با وجود تاکید چند باره دولت مبنی بر افزایش نیافتن قیمت بنزین، چرا همچنان برخی از رسانههای رسمی و غیر رسمی شایعه گرانی بنزین را مطرح میکنند!
ن گونه که علیاکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی نیز بر آن تاکید کرده و میگوید، تامین نیاز سوخت کشور اولویت اصلی است و با توجه به میانگین مصرف بالای ۱۱۰ میلیون بشکه در روز در کشور، امکان صادرات این سوخت وجود ندارد. پیش از این نیز اعلام شده بود که مدتهاست که ایران صادرات بنزین را نهتنها به ونزوئلا بلکه به هیچکجا ندارد، زیرا در روزهایی مصرف بنزین بسیار بالاتر از تولید بوده و حتی در این روزها برای تامین بنزین از ذخایر کشور استفاده کردهایم.
البته ایران برای توسعه پالایشگاههای فراسرزمینی، بازسازی پالایشگاههای ونزوئلا را در دستور کار داشته و حتی با بازسازی این پالایشگاهها، صادرات نفت و میعانات گازی به این کشور از سوی ایران در جریان است که در این پالایشگاهها، سوخت موردنیاز این کشور تولید میشود. بنابراین اگر مشکلی در سوخت ونزوئلا وجود دارد، ربطی به بنزین ایرانی ندارد، زیرا ایران اکنون، بنزینی به این کشور صادر نمیکند.
درباره اتهام پایین بودن کیفیت بنزین صادراتی موضوعات دیگری نیز مطرح میشود که از آن جمله میتوان به بازگشت یک محموله صادراتی بنزین به افغانستان، به بهانه کیفیت پایین اشاره کرد که سال گذشته مطرح شد. موضوعی که بعدا مشخص شد این محموله اصلا ایرانی نبوده و تنها از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شده است.
بنزین مصرف داخلی هم به طور عمومی کیفیت یورو ۴ دارد و مناسب است. اما با توجه به مصرف بالای بنزین در کشور، مقداری از آن هم بنزین با اکتان پایینتری است که مشکلی از لحاظ کارکرد خودرو ایجاد نمیکند و با استاندارد ملی انطباق دارد؛ با این حال پالایشگاههای ایران روزانه توان تولید ۷۵ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ۴ و ۵ را دارند که نشان میدهد ظرفیت تولید بنزین با این استاندارد در کشور حدود ۷۰ درصد از کل ظرفیت است.
بنابراین برخی ادعاها مبنی بر اینکه تنها ۳۸ درصد از بنزین تولیدی در کشور استاندارد است، درست نیست. آمارهای تولید در ۱۰ پالایشگاه کشور در کنار نمونهگیریهایی که از بنزین تولیدی و توزیعی در کشور از سوی سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست میشود، نیز این ادعا را تکذیب میکند.
همچنین در پالایشگاههای کشور، طرحهای بهینهسازی و کیفیسازی فرآوردههای نفتی در حال اجراست که در تازهترین مورد، در آخرین روز سال ۱۴۰۱، طرح توسعه پالایشگاه آبادان از سوی رئیسجمهوری به بهرهبرداری رسید که افزون بر ارتقا کیفیت تولید بنزین، حجم تولید را نیز افزایش داده است و کمک کرد تا در ایام نوروز که رکورد مصرف بنزین چند بار شکسته شد، مشکلی در تامین این سوخت در هیچ نقطهای از کشور ایجاد نشود.
در حالی که موضوع کیفیت بنزین یکی از مواردی که شایعات فراوانی حول و حوش آن مطرح میشود، اما اصلیترین شایعه در حوزه بنزین مربوط به شایعه گرانی آن است. تا آن جا که در برخی از روزها، چند روزنامه به طور همزمان تیتر یک خود را به گرانی بنزین و شایعات مربوط به آن اختصاص میدهند./
دیدگاه تان را بنویسید