کد مطلب: 26742

یارانه نقدی|یارانه معیشتی| یارانه جدید

یارانه جدید دولت برای مردم از امروز | یارانه نقدی خود را دریافت کنید + خبر مهم

فارس نوشت: نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان رضوی به اشاره به چالش‌های اصلی نظام اقتصادی کشور گفت: دولت برای حل مشکل معیشتی مردم فقط محدود به افزایش یارانه نقدی و اعطای کالابرگ الکترونیکی است و باید این رویکرد به نحوی تغییر کند.

چندیش پیش خبرهایی مبنی بر تغییر قیمت یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا دی ماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد. یارانه نقدی دی ماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد

آیت‌الله سید احمد علم‌الهدی در دیدار با مدیران و معاونان نهادهای بنیاد علوی در استان‎ های خراسان اظهار کرد: گاهی اوقات، تشکل‌های غیردولتی دست به انجام پروژه‌هایی می‌زنند که از اساس، وظیفه دولت است. در این رابطه، باید توجه داشت که برنامه‌های بنیاد علوی اولاً به‌صورت مستقیم در جهت توانمندسازی مردم باشد و ثانیاً برنامه‌هایش با فعالیت سایر گروه‌های جهادی در تعارض نباشد.وی افزود: اگر پروژه‌ای را در روستاها و مناطق محروم دنبال می‌کنید، پیش از اجرا مطمئن شوید که بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام، کمیته امداد، بهزیستی و حتی دستگاه‌های اجرایی دولتی در آن به میدان نیامده باشند تا به این ترتیب، موازی کاری در پروژه‌های محرومیت‌زدایی صورت نگیرد.

آیت الله علم الهدی در پاسخ به ارائه گزارش عملکرد مدیر بنیاد علوی در شهرستان کوهسرخ خاطرنشان کرد: اینکه شما تعداد زیادی بسته معیشتی در بین محرومان کوهسرخ توزیع کرده‌اید، اقدام پسندیده و خوبی است اما توجه داشته باشید که امروزه نهادها و تشکل‌های دیگری هم در این راه گام برمی‌دارند و شما باید متمرکز بر برطرف کردن مشکلات زیرساختی کوهسرخ باشید. به‌طور مثال، مسئله آب‌رسانی به باغات را دنبال کنید تا معضل درختان انار و میم‎های خشکیده حل‌وفصل شود و مردم بتوانند به باغداری، کشاورزی، دامداری و سایر کسب‌وکارهای خود برسند.

وی ادامه داد: امروزه در شهرستان خواف، زیر پای مردم ثروت بی‌پایان الهی و معادن سرشار قرار گرفته اما همچنان اهالی شهر گرفتار مسائل درآمدی هستند. در این شرایط، این ثروت پیش از اینکه بخواهد نصیب پیمانکاران غیرخراسانی یا حتی خارجی شود، باید نصیب و بهره‌ای برای مردم خواف داشته باشد و این همان زمینه‌ای است که بنیاد علوی می‌تواند در آن اقدام و کسب‌وکارهای آسیب‌دیده را احیا کند.

آیت‌الله علم‌الهدی تصریح کرد: بنیاد علوی باید راهبری کند تا نسخه واحد محرومیت‌زدایی در کل استان، پیوست‎ های خاص برای شهرستان‌ها داشته باشد. مردم ما استعداد بالا و توان زیادی برای کار دارند و قیّم نیاز ندارند زیرا خودشان می‌توانند به ثروت برسند و برای خود خلق درآمد کنند. بر همین اساس، تا زمانی که هر بخش و منطقه، دستورالعمل اختصاصی خود را برای محرومیت‌زدایی نداشته باشد، نمی‌توان انتظار داشت که فعالیت‌های امدادی، توزیع بسته‌های معیشتی و حتی اشتغال‎زایی ختم به ثمرات مطلوب شود.

وی تأکید کرد: یکی از چالش‌های اصلی نظام اقتصادی کشور، سرمایه‌گذاری مطلق بر اقتصاد خرد است؛ به این معنا که دولت برای حل مشکل معیشتی مردم فقط محدود به افزایش یارانه نقدی و اعطای کالابرگ الکترونیکی است و سایر نهادها هم به‌صورت منطقه‌ای، در حال محرومیت‌زدایی هستند. باید این رویکرد به نحوی تغییر کند که اقتصاد کلان هم به‌موازات اقتصاد خرد موردتوجه قرار بگیرد و در این راه، بنیاد علوی می‌تواند در تفاهم‌نامه‌های همکاری کلان به میدان بیاید تا خود مردم به ثروت برسند. اگر مردم پولدار بودند و در کسب‌وکارشان توفیق داشتند، دیگر نیازی نخواهد بود که نهادها بسته معیشتی بدهند و خود را درگیر محرومیت‌زدایی کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان خراسان رضوی و امام‌جمعه مشهد گفت: درست است که باید به گرسنگان و محرومان رسیدگی شود اما نباید همه‌چیز محدود به همین بماند. امروزه از بنیاد مسکن گرفته تا بنیاد مستضعفان، کمیته امداد، بهزیستی و حتی سازمان‌های اقتصادی دولت، همه در تلاش هستند تا مردم را مدیریت کنند. این اشتباه است. مردم خودشان می‌توانند روی پای خود بایستند، به شرطی که از کسب‌وکارشان حمایت شود و ثروت آفرینی، زیرساخت مردمی پیدا کند.

به‌گزارش فرارو؛ افزایش ۲۰ درصدی یارانه به‌شرط استفاده از کالابرگ الکترونیک و خرید کالا‌های درنظر گرفته شده اعمال می‌شود. یعنی از سیزدهم خرداد ماه خانوار‌های حاضر در سه دهک اول درآمدی باید تا سقف ۷۰ درصد مبلغ یارانه که معادل ۳۲۰ هزار تومان به ازای هر نفر می‌شود، خرید کنند تا ۸۰ هزار تومان یارانه اضافی دریافت کنند. افزایش ۲۰ درصدی یارانه در همان کارت سرپرست خانوار شارژ می‌شود.

فرارو به بهانه این تغییر به سراغ وحید شقاقی اقتصاددان و مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی رفته تا نظام یارانه‌ای در ایران را نقد و بررسی کند. حاصل این گفتگو را در ادامه بخوانید:

نظام یارانه‌ای کشور در جهت رفاه ثروتمندان است/ بهترین یارانه برای مردم کنترل تورم است

افزایش قطره چکانی یارانه در خشکسالی تورموحید شقاقی درباره نظام یارانه‌ای ایران و توزیع یارانه در طبقات اجتماعی گفت: «نظام یارانه‌ای کشور ما در جهت رفاه ثروتمندان است. در اقتصاد ایران ماهانه بیش از سیصد هزار میلیارد تومان یارانه برای حامل‌های انرژی در نظر گرفته می‌شود که در سال به رقمی بالغ بر ۳۶۰۰ همت خواهد رسید. این رقم، عمدتا نصیب یک گروه اقلیت از بنگاه‌های انحصاری در کشور می‌شود. مسئله اصلی این است که بحث فراتر از یک یارانه شخصی است که به گروهی از مردم پرداخت می‌شود. مسئله این است که نظام یارانه کشور ایراد اساسی دارد و وظیفه باز توزیع ثروت و حمایت از اقشار کم درآمد را ایفا نمی‌کند. یارانه کلانی در کشور توزیع می‌شود که عمدتا به نفع دهک‌های پردرآمد است. نظام یارانه‌ای کشور بالعکس عمل می‌کند و به جای حمایت از اقشار کم درامد، عمدتا در جهت منافع گروه اقلیت و ثروتمندان است. مصداق این موضوع، یارانه انرژی، حامل‌های انرژی و یارانه‌ای است که به برخی بنگاه‌های کلان اعطا می‌شود.»

وی درباره راهکار مناسبی که می‌تواند جایگزین اعطای یارانه باشد گفت: «بهترین یارانه برای مردم نیازمند، «کنترل تورم است». مردم نیازمند به دنبال یارانه‌های اندک نیستند. تا زمانی که ما نتوانیم تورم را در اقتصاد ایران کنترل کنیم، تورم نوعی مالیات است که از مردم گرفته می‌شود. این یارانه تحمیل شده از سوی دولت‌ها است و عملا دولت‌ها با تورم از مردم، مالیات کلانی دریافت می‌کنند. با تورم ۴۰، ۵۰ درصدی کنونی ایران، افزایش ۲۰ درصدی یارانه‌ برای دهک‌های کم درآمد تفاوت چندانی نخواهد داشت و ملموس هم نخواهد بود.»

وی افزود: «ما نیازمند اصلاحات کلانی در نظام یارانه‌ای کشور هستیم. اولویت سیاست‌های دولت باید مبتنی بر کنترل تورم باشد، چرا که بدون کنترل تورم، یارانه‌ها چه در قالب کالابرگ و چه به صورت نقدی، اثربخشی لازم را نخواهد داشت. اما با توجه به این که هم اکنون، اقتصاد ایران با تورم شدید رو به رو است، کالا برگ بهتر از یارانه نقدی نقش خود را برای سه دهک پایین ایفا خواهد کرد.»

شقاقی تاکید کرد: «اگرچه در مبحث افزایش یارانه‌ها بیشتر به سه دهک پایین توجه می‌شود، اما باید این را در نظر داشته باشیم که دهک‌های چهارم و پنجم هم با توجه به وضعیت کنونی اقتصادی ایران، شرایط رفاهی متفاوتی با دهک سوم ندارند. با این شرایط باید بحث نگرانی از تبعیض را هم در نظر داشت. وقتی به دهک سوم، یارانه به شکل کالابرگ اعطا شود و به دهک‌های چهارم و پنجم تعلق نگیرد، شاهد تشدید تبعیض خواهیم بود.»

افزایش قطره چکانی یارانه در خشکسالی تورمدانشمند درباره چگونگی تاثیر گذاری افزایش یارانه در جامعه گفت: «وقتی آمار‌های رسمی، خبر از تورم ۵۰ درصدی طی دو سال اخیر را می‌دهد و دستمزد‌ها را ۳۰ درصد افزایش می‌دهند، تکلیف ۲۰ درصد اختلاف این دو، چه می‌شود؟ وقتی افزایش درآمد و دستمزد‌ها نمی‌تواند تورم را پوشش دهد، به افزایش یارانه بیست درصدی می‌رسیم. اصلا این یارانه‌ها چه حجمی از سبد خانوار‌ها را تامین می‌کرد؟ فرض کنیم یارانه، سی درصد سبد هزینه خانوار‌ها را تشکیل می‌داده، حالا اگر این سبد را بیست درصد افزایش دهیم به رقم کاهشی ۲۶ درصدی خواهیم رسید. به طور کلی وقتی بی هدف یارانه پرداخت کنیم همین می‌شود. یارانه نباید بی هدف پرداخت شود، بلکه باید بر اساس برنامه ریزی اعطا شود تا زمانی که دیگر نیازی به اعطای یارانه نباشد.»

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;