یارانه نقدی | یارانه نقدی جدید | یارانه نقدی حذف
جدول رسمی قطع یارانه نقدی منتشر شد | اگر این شاخص ها را دارید دیگر منتظر یارانه نقدی نباشید + جزییات
شاخصهای 6 گانه حذف یارانه نقدی اعلام شد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با رعایت ملاحظات اجتماعی و به صورت تدریجی و برپایه وسعسنجی که شامل 6 شاخص است، اقدام به حذف یارانه نقدی پردرآمدها خواهد کرد.
این معیارهای دقیق ارزیابی دهکهای درآمدی چیست و چه ویژگیهایی دارد.
یارانه نقدی بهمن ۱۴۰۳ تغییر کرد؟ جزئیات واریز ۱۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی
جزئیات یازدهمین مرحله واریز یارانه نقدی در سال ۱۴۰۳ را در این گزارش بخوانید.
چندی پیش رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه به دولت پیشنهاد کرد مبلغ یارانه نقدی با ۱۰۰ هزار تومان افزایش مواجه شود.
اقتصادآنلاین نوشت: رحیم زارع گفت: دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴، نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی را از ۲۸۵۰۰ به ۳۷۵۰۰ افزایش داده است که این مسئله قطعا بهای کالاهای اساسی را تحت شعاع قرار میدهد. طبق محاسباتی که ما داشتیم، با اعتبارات ریالی حاصل از افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی، دولت میتواند حداقل ۱۰۰ هزار تومان به یارانه نقدی فعلی اضافه کند یا اینکه این مبلغ را در قالب کالابرگ به مردم بدهد که پیشنهاد ما پرداخت کالابرگ به مردم است، چراکه از افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد کشور جلوگیری میکند.
این سخنان باعث شد که شایعاتی در خصوص افزایش مبلغ یارانه نقدی از بهمن ۱۴۰۳ منتشر شود اما طبق بررسیهای انجام شده، یارانه نقدی در دو ماه پایانی سال تغییر پیدا نخواهد کرد.
مبلغ یارانه نقدی از سال ۱۴۰۱ تاکنون، ۴۰۰ هزار تومان برای یارانه بگیران دهکهای اول تا سوم و ۳۰۰ هزار تومان برای یارانه بگیران دهکهای چهارم تا نهم بوده و افراد مشمول دهک درآمدی دهم نیز از دریافت یارانه محروم هستند.
بنابراین در بهمن ۱۴۰۳ نیز یارانه نقدی به مانند ماههای قبل برای یارانه بگیران دهکهای اول تا سوم و دهکهای چهارم تا نهم به ترتیب ۴۰۰ هزار تومان و ۳۰۰ هزار تومان برای هر نفر خواهد بود.
یارانه نقدی سه دهک اول در روز ۲۵ بهمن واریز میشود و یارانه بگیران سایر دهکها نیز یارانه خود را در روز ۳۰ بهمن دریافت خواهند کرد.
۵۰۰ هزار تومان یارانه نقدی برای هر نفر/ جزئیات رسمی را بخوانید
اقتصاد 100- کمیسیون تلفیق، از افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی در بودجه ۱۴۰۴ به ۳۷۵۰۰ تومان خبر داد که به افزایش قیمت این کالاها منجر خواهد شد.
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، درباره افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی در بودجه سال آینده اظهار داشت که دولت نرخ ارز ترجیحی را از ۲۸,۵۰۰ تومان به ۳۷,۵۰۰ تومان افزایش داده است، که این تغییر قطعاً قیمت کالاهای اساسی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به همین منظور، مجلس تدابیری برای جبران اثرات منفی این تغییر پیشبینی کرده است. بر اساس مصوبه مجلس، مابهالتفاوت این افزایش قیمت باید از طریق یارانه نقدی یا کالابرگ به مردم پرداخت شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق در پاسخ به نگرانیها و مخالفتهای هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به افزایش نرخ ارز ترجیحی گفت: «هرچند این مساله در مجلس مورد بررسی قرار میگیرد، اما به نظر نمیرسد که دولت از تصمیم خود برای افزایش نرخ ارز ترجیحی عقبنشینی کند.»
زارع اضافه کرد که با توجه به افزایش نرخ ارز ترجیحی، مجلس پیشنهاد کرده است که دولت میتواند حداقل ۱۰۰ هزار تومان به یارانه نقدی فعلی افراد اضافه کند یا این مبلغ را بهصورت کالابرگ به خانوارهای کمدرآمد بدهد. وی همچنین تاکید کرد که پرداخت کالابرگ به مردم بهجای یارانه نقدی باعث جلوگیری از افزایش حجم نقدینگی در اقتصاد کشور میشود.
طرح کالابرگ که از نیمه سال ۱۴۰۱ بهعنوان راهی برای حمایت از خانوارهای کمدرآمد شروع به کار کرد، با چالشهای مختلفی روبهرو بوده است. آمارهای موجود نشان میدهد که میزان استقبال مردم از این طرح در بهترین حالت تنها به ۴۴ درصد رسید. همچنین، مشکلاتی همچون تخلفات فروشگاهها، سوءاستفاده از اعتبار کالابرگ و عدم نظارت کافی، باعث شدهاند که این طرح در رسیدن به اهداف خود ناکام بماند.
مجلس قصد دارد طرح کالابرگ را دوباره بهعنوان یک ابزار برای تامین امنیت غذایی مردم فعال کند، اما هنوز سوالات بسیاری درباره نحوه اجرای این طرح و چالشهای پیش روی آن وجود دارد. در لایحه بودجه ۱۴۰۴ پیشبینی شده که از منابع حاصل از حذف یارانه دهکهای بالای درآمدی، اعتبار کالابرگ برای خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و دهکهای پایین درآمدی افزایش یابد و این طرح از خرداد ۱۴۰۴ اجرایی شود.
با این حال، چالشهایی همچون مشکلات زیرساختی، نظارت ناکافی، و بیاعتمادی عمومی هنوز برای موفقیت طرح کالابرگ پابرجاست. بهعلاوه، محاسبات نشان میدهد که حتی در صورت اجرای این طرح، میزان یارانه تخصیصیافته به هر نفر به قدری کم خواهد بود که نمیتواند نیازهای ابتدایی خانوارهای کمدرآمد را پوشش دهد.
برخی نمایندگان مجلس همچنان از اجرای این طرح حمایت میکنند و بر این باورند که با افزایش اراده و تخصیص منابع کافی، میتوان مشکلات اجرایی را برطرف کرده و از این طرح برای کاهش فقر و تامین امنیت غذایی استفاده کرد. اما با توجه به مشکلات متعدد گذشته، هنوز ابهامات زیادی در مورد موفقیت این طرح در آینده وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید