کد مطلب: 42150

اگر در فکر گرفتن گواهینامه رانندگی هستید بخوانید | هزینه گواهینامه رانندگی در سال ۱۴۰۳ | با چند میلیون تومان می‌توان گواهینامه گرفت؟

مدتی پیش خبری درباره افزایش قیمت کلاس‌های آموزش رانندگی منتشر شد. اکنون به‌صورت جزئی‌تر، هزینه گواهینامه رانندگی در سال ۱۴۰۳ را بررسی خواهیم کرد.

اگر در فکر گرفتن گواهینامه رانندگی هستید بخوانید | هزینه گواهینامه رانندگی در سال ۱۴۰۳ |  با چند میلیون تومان می‌توان گواهینامه گرفت؟

گواهینامه | مدتی پیش خبری درباره افزایش قیمت کلاس‌های آموزش رانندگی منتشر شد. اکنون به‌صورت جزئی‌تر، هزینه گواهینامه رانندگی در سال ۱۴۰۳ را بررسی خواهیم کرد.

مدتی پیش خبری درباره افزایش قیمت کلاس‌های آموزش رانندگی منتشر شد. اکنون به‌صورت جزئی‌تر، هزینه گواهینامه رانندگی در سال ۱۴۰۳ را بررسی خواهیم کرد.

به نقل از انتخاب، گواهینامه‌های رانندگی خودرو در ایران اکنون به سه نوع پایه یک، پایه دو و پایه سه تقسیم می‌شوند. البته گواهینامه رانندگی موتورسیکلت نیز باید جداگانه دریافت شود. گواهینامه پایه یک برای رانندگی با کامیون‌ها و خودروهای سنگین است. گواهینامه پایه دو به خودروهای نیمه‌سنگین مثل ون و کامیونت اختصاص دارد. در آخر گواهینامه پایه سه نیز مخصوص خودروهای سواری است.

هزینه گواهینامه رانندگی، فارغ از نوع آن، شامل موارد زیر می‌شود:

کلاس‌های تئوری
کلاس‌های عملی
تمبر واریزی به حساب‌های نیروی انتظامی و شهرداری
چشم‌پزشکی و آزمایش تعیین گروه خونی
خرید کتاب آیین‌نامه
گواهی عدم‌اعتیاد (برای گواهینامه پایه یک و دو)
هزینه کاردکس
هزینه مردودی در امتحان آیین‌نامه و شهر (در صورت مردودی)

برای دریافت گواهینامه‌های پایه یک و پایه دو، ابتدا باید گواهینامه پایه سه (مخصوص خودروهای سواری) را گرفته باشید. ریزهزینه‌های دریافت گواهینامه پایه سه به شرح زیر است:

نرخ هزینه‌های لازم برای دریافت گواهینامه پایه سه در سال ۱۴۰۳:

استعلام گواهینامه از ناجا

 

پس از دریافت گواهینامه پایه سه و پس از مدتی از دریافت آن، می‌توانید برای گرفتن گواهینامه پایه دو و پایه یک اقدام کنید. مجموع هزینه گرفتن گواهینامه پایه سه مبلغی بین ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان الی ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌شود.

در ادامه شرایط لازم برای دریافت گواهینامه پایه دو و پایه یک را مرور خواهیم کرد. 

شرایط و هزینه گواهینامه پایه دو در سال ۱۴۰۳:

حداقل ۲۳ سال سن
داشتن گواهینامه پایه سه با حداقل ۷ ماه اعتبار
گذشتن حداقل ۲ سال از تاریخ گرفتن گواهینامه پایه دو
گواهی عدم‌اعتیاد
گذراندن کلاس‌های عملی و تئوری
قبولی در امتحان تئوری (آیین‌نامه و اطلاعات فنی خودرو) و شهر
اخذ تأییدیه سلامت جسمی (چشم) و روحی
 
هزینه گواهینامه پایه دو در سال ۱۴۰۳:

۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان الی ۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان. با هر بار رد شدن در آزمون تئوری، ۵۰ هزار تومان و آزمون عملی، ۱۵۰ هزار تومان هزینه باید پرداخت کنید.
 
شرایط و هزینه گواهی‌نامه پایه یک در سال ۱۴۰۳:
 
شرایط:
 
حداقل ۲۵ سال سن
گذشتن ۲ سال از گرفتن گواهینامه پایه یک
داشتن گواهینامه پایه دو با حداقل ۶ ماه اعتبار
طی‌کردن آموزش‌های تئوری و عملی
قبولی در آزمون تئوری (آیین‌نامه و اطلاعات فنی خودروهای سنگین) و عملی
انجام معاینات جسمی (چشم) نزد پزشک معتمد
گرفتن گواهی سلامت جسمی و روحی
داشتن گواهی عدم‌اعتیاد
 
هزینه گواهینامه پایه یک در سال ۱۴۰۳ :
 
۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان الی ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان. به‌ازای مردودی، مانند آزمون پایه دو، باید مبلغی را مجدد واریز کنند.

گواهینامه رانندگی و شرایط دریافت آن

بسیاری از ما از دوران نوجوانی لحظه‌شماری می‌کنیم تا به سن ۱۸ سالگی برسیم تا بالاخره گواهینامه رانندگی بگیریم و راندن یک وسیله نقلیه و رانندگی در جاده را تجربه کنیم. البته برای رانندگی با هر نوع وسیله نقلیه باید گواهینامه مربوط به آن را داشته باشیم که هر کدام شرایط خودشان را دارند. در این مقاله انواع گواهینامه ماشین و موتورسیکلت و شرایط دریافت آن‌ها را با هم مرور می‌کنیم.

گواهینامه رانندگی چیست؟

گواهینامه رانندگی یک مدرک رسمی است که پس از طی کردن دوره‌های آموزشی مورد نیاز، توسط پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا صادر می‌شود. با این مدرک شما می‌توانید با وسیله نقلیه‌ای که گواهینامه آن را دارید، برانید. گواهینامه به جز اعتبار برای رانندگی، به عنوان مدرک شناسایی نیز تلقی می‌شود.

تاریخچه گواهینامه

اولین گواهینامه رانندگی در ۱ اوت ۱۸۸۸ (۱۱ مرداد ۱۲۶۷) به نام کارل بنز و برای رانندگی با موتورواگن (اولین خودرو تولیدشده) صادر شد. دلیل صدور این مجوز توسط دوک‌نشین بزرگ بادن، شکایت شهروندان از سر و صدا و بوی ماشین بنز بود. اولین گواهینامه رانندگی با کارت‌های امروزی کاملا فرق داشت و شامل کاغذی بود که روی آن به صورت دستی متن مجوز در ۱۹ خط نوشته شده بود.

اعطای این مجوزها و گواهینامه‌های اختیاری تا آغاز سده بیستم توسط دولت‌های اروپایی ادامه یافت. اما صدور اولین گواهینامه اجباری در سال‌های ۱۹۰۳ و ۱۹۰۴ در آلمان و بریتانیا انجام شد و چندین سال بعد رانندگان باید برای کسب مجوز رانندگی، امتحان می‌دادند.

رانندگان حرفه‌ای آمریکایی در سال ۱۹۱۰ برای اولین بار گواهینامه رانندگی گرفتند و ۳ سال بعد، همه رانندگان باید این مجوز را دریافت می‌کردند. «گواهینامه رانندگی بین‌المللی» اصطلاحی بود که در سال ۱۹۲۹ مطرح شد و بیست سال بعد، کنوانسیون ترافیک جاده‌ای ژنو استانداردها و قوانین راهنمایی و رانندگی را در سطح جهان تعیین کرد.

تاریخچه گواهینامه رانندگی در ایران

اولین خودرو یا بهتر بگوییم خودروها، در پاییز ۱۲۷۹ شمسی و ۱۲ سال بعد از صدور اولین گواهینامه رانندگی در جهان به ایران رسیدند. رانندگان فرانسوی دو دستگاه رنو را به ایران آوردند که یکی وسط راه خراب شد و دومی هم در ترور محمدعلی شاه منفجر شد.

در سال ۱۲۸۹، طرح مالیات بر وسایل نقلیه توسط مجلس شورای ملی به تصویب رسید و صاحب هر خودرو باید ۵ تومان ماهانه مالیات می‌داد. مالیات زیاد، مناسب نبودن جاده‌ها و خیابان‌ها و همین طور قیمت بالا خودرو باعث شد تا اتومبیل به عنوان یک وسیله نقلیه مرسوم و متداول استفاده نشود و فقط شاه و اعیان و بزرگان دارای خودرو بودند.

اولین آیین‌نامه رانندگی توسط وستد سوئدی، رئیس نظمیه در اواخر قرن سیزدهم (بین سال‌های ۱۲۹۱ تا ۱۳۰۰) تنظیم شد و بر اساس این قوانین، حداکثر سرعت مجاز خودرو در شهر ۱۵ کیلومتر بر ساعت، در خارج شهر ۲۵ کیلومتر بر ساعت و در شب ۱۰ کیلومتر بر ساعت بود.

شاید فکر کنید که آموزشگاه‌های رانندگی در یکی دو دهه اخیر ایجاد شده‌اند اما این موسسات از همان اولین سال‌های قرن چهاردم شمسی شکل گرفته‌اند و «سیف‌الله خان»، اولین فردی است که توانست در سال ۱۳۰۸ «کورس شوفری ایران» را با امتیاز «خوب» پشت سر بگذارد و صاحب گواهینامه رانندگی شود.

رفته‌رفته علائم راهنمایی و رانندگی بیشتری به مجموعه قوانین رانندگی اضافه شد و با نصب چراغ‌های راهنمایی در دهه ۳۰، رانندگان باید قوانین بیشتری را رعایت می‌کردند.

از دهه ۷۰ به این طرف هم آموزشگاه‌های رانندگی جدید گسترش پیدا کردند و اشخاص برای دریافت گواهینامه رانندگی باید حتما به این موسسات مراجعه کنند.

انواع گواهینامه رانندگی در ایران

گواهینامه رانندگی پایه یک

در حال حاضر چندین گواهینامه در ایران صادر می‌شود. ۴ دسته مربوط به گواهینامه خودرو و یک دسته مربوط به گواهینامه موتورسیکلت. این گواهینامه‌ها عبارتند از:

گواهینامه پایه یک (پ۱): گواهینامه خودروهای سنگین

گواهینامه پایه ۳ (ب۲): گواهینامه خودروهای نیمه سنگین

گواهینامه پایه ۳ (ب۳): گواهینامه خودروهای سواری، ون و وانت

گواهینامه ویژه: گواهینامه وسایل نقلیه کارگاهی و ویژه

گواهینامه موتورسیکلت

شرایط و مدارک لازم برای دریافت انواع گواهینامه

دریافت هر یک از انواع گواهینامه شرایط و مدارک ویژه خود را نیاز دارد. بدون داشتن این شرایط امکان رانندگی با وسیله نقلیه مورد نظر وجود ندارد. حتی خرید خودرو از برخی خودروسازان مستلزم داشتن گواهینامه است.

شرایط عکس انواع گواهینامه:

زمینه عکس باید روشن (ترجیحا سفید) باشد.

گردی صورت باید کاملا مشخص باشد.

رعایت حجاب کامل برای خانم‌ها الزامی است.

استفاده از کروات، کلاه و لباس خاص برای آقایان ممنوع است.

عکس‌ها باید بدون عینک باشند.

آنچه دیگران میخوانند

دیدگاه تان را بنویسید

تبلیغات متنی

;