آژیر قرمز بازار مسکن به صدا درآمد | وضعیت بازار مسکن در ماههای آینده
بازار مسکن همچنان در وضعیت رکود عمیق به سر میبرد و این شرایط موجب شده است که نگرانیهای گستردهای میان خریداران، فروشندگان و سازندگان شکل بگیرد. این رکود نهتنها فعالیتهای اقتصادی در بخش مسکن را متوقف کرده، بلکه اثرات آن به دیگر بخشهای اقتصادی نیز تسری پیدا کرده است.
در چنین شرایطی، کارشناسان بر این باورند که برای خروج بازار مسکن از این رکود عمیق، نیاز به سیاستهای پایدار اقتصادی است. دولت میتواند با ارائه تسهیلات مناسب برای خرید و ساختوساز، کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و ایجاد شفافیت در بازار، اعتماد دوباره به خریداران و فروشندگان را احیا کند. همچنین، برنامههای حمایتی نظیر ساخت مسکن ارزانقیمت و کنترل قیمت مصالح ساختمانی میتواند نقش مؤثری در رونق این بازار ایفا کند.
بهطور کلی، آینده بازار اجاره و مسکن وابسته به اتخاذ تصمیمات کلان و هماهنگ در حوزه اقتصادی و سیاستگذاریهای هوشمندانه است که بتواند فضای اعتماد و اطمینان را به این بخش بازگرداند و راه را برای بازگشت رونق هموار سازد.
بازار مسکن در شرایط بحرانی و در رکودی عمیق قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد میزان معاملات مسکن طی ماههای گذشته بهشدت کاهش یافته و خریداران، فروشندگان و حتی سازندگان بسیار محتاطانه در بازار فعالیت میکنند.
تورم فعلی در بازار مسکن نیز بر این حرکت محتاطانه اثر جدی گذاشته است. به این ترتیب تمام این عوامل سبب شده بازار مسکن شرایط نامطلوبی پیدا کند. آیا راهحلی برای خلاصی از این بحران وجود دارد؟
منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن توضیح داد: «ما در بازار مسکن با پدیدهای مواجه هستیم که نگرانی از جا ماندن پس از فروش ملک آپارتمان خود را به همراه دارد. این نگرانی در حال شدت گرفتن است، بهطوریکه افراد نگراناند آنچه را فروختهاند یا حتی شبیه به آن را، نتوانند خریداری کنند.»
او افزود: «این باور، چه درست باشد و چه غلط، در ذهن مردم تثبیت و موجب شده بسیاری دست به عصا قدم بردارند. مردم تا زمانی که ملک مطلوب خود را از نظر بالانس قیمت و شرایط مطلوب میدانی پیدا نکردهاند، اقدام به فروش ملک خود نمیکنند و علاقهمند هستند که این اتفاق همزمان رخ دهد.»
غیبی درباره سرایت این نگرانیها گفت: «جالب است که این نگرانی به حوزه سازندگان و سرمایهگذاران ملک و مسکن نیز رسیده است.»
این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: «کمااینکه بسیاری از سازندگان و تولیدکنندگان مسکن معتقدند به فرض مثال باید ۱۰ واحد تولیدی خود را بهصورت یکجا بفروشند و از خردهفروشی و فروش تکواحدی اجتناب میکنند.»
چرخه تولید و توزیع بهدرستی عمل نمیکند
او اضافه کرد: «سازندگان نگراناند که خردهفروشی باعث شود سرمایهشان در طول زمان از بین برود و ارزش واقعی خود را از دست بدهد. آنها بیشتر علاقهمندند ملک و آپارتمانها را تهاتر یا معاوضه کنند و واحدهای کلنگی را به نوساز تبدیل کنند و به خریداران ارائه دهند.»
غیبی درباره تبدیل ملکهای کلنگی به نوساز ادامه داد: «کمابیش در این حوزه استقبالهایی نیز مشاهده میشود، بهویژه از سوی افرادی که ملکهای کلنگی دارند و نگران مشارکت هستند. آنها علاقهمندند که با سود متناسب، این معاوضه را انجام دهند.»
این کارشناس بازار مسکن درباره چالشهای این بازار توضیح داد: «مشکلی که پیش میآید، انباشت نگرانی و باورپذیری نسبت به این فرایند و نگرانی از وضعیت کلی اقتصاد در حوزه مسکن است که عامل رکود شده است.»
او ادامه داد: «یعنی چرخه تولید، توزیع، خرید و فروش متناسب عمل نمیکند و لازم است بخش حمایتی و پشتیبانی نظام دولتی از تولیدکنندگان مسکن و خریداران بهدرستی تدوین شود تا این نگرانیها رفع شوند.»
غیبی در پایان گفت: «رهاشدگی بازار مسکن، انتخاب اقتصاد مسکن و شیوه رفتار با آن از سوی خریداران مصرفی و تولیدکنندگان، بهواقع یک مشکل خواهد بود که این نگرانیها را تولید میکند و مانع آن میشود که افراد بتوانند تشخیص درستی در این حوزه داشته باشند.»
دیدگاه تان را بنویسید