قیمت دلار | قیمت دلار آزاد | قیمت دلار کانادا | قیمت دلار استرالیا
خبر فوری از قیمت دلار در 11 مهرماه | دلار از امروز اوج میگیرد + جدول قیمت دلار
قیمت دلار در نیمه نخست سال جاری نه تنها صعودی نبود، بلکه قیمتها نزولی بود و بازدهی آن منفی شد. اما حالا سیگنالهایی وجود دارد که درباره قیمت دلار در نیمه دوم سال هشدار میدهد.
قیمت دلار بالا رفت. قیمت دلار برای مردم مهم است.قیمت دلار با توجه به نرخ بورس متغیر است. قیمت دلار در بازار اعلام شد. قیمت دلار چند شد؟
قیمت دلار در سال جاری با رقم 53 هزار تومان کار خود را آغاز کرد و در شهریور پرونده این بازار با دلار 49 هزار تومان بسته شد. اگرچه دولت توانسته در نیمه نخست سال قیمت دلار را مهار کند، اما کارشناسان اقتصادی درباره قیمت دلار در نیمه دوم سال هشدار میدهند.
استناد این کارشناسان بر افزایش نقدینگی و کسری بودجه دولت است که اگر دولت برای آن چارهای نداشته باشد، منجر به افزایش قیمت دلار میشود. اما حالا گمرک ایران از آمار دیگری رونمایی کرده که درباره قیمت دلار نگرانی ایجاد میکند.
روز گذشته رئیس کل گمرک ایران امار تجارت خارجی ایران در نیمه نخست سال 1402 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش تراز تجاری ایران در نیمه نخست سال منفی شده و میزان واردات از میزان صادرات پیشی گرفته است.
بر اساس این گزارش میزان تراز تجاری کشور در نیمه نخست امسال به منفی ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده که نسبت به ۶ ماهه ابتدایی سال گذشته ۴ میلیارد دلار بدتر شده است. به بیان دیگر در ۶ ماهه ابتدایی سال جاری ارزش واردات کشور حدود ۶ میلیارد دلار بیشتر از ارزش صادرات بوده و بالاترین کسری تجاری ششماهه ایران را در سه سال اخیر رقم زده است.
در جریان معاملات امروز سهشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۲ قیمت ارز در بازار آزاد تهران با رقم 496,380 ریال مشخص شد. لازم به ذکر است که این نرخها، قیمت بازار آزاد بوده و با نرخ ارز سهمیهای متفاوت است.
۱۱ مهر ۱۴۰۲
ارز
قیمت (ریال)
دلار
496,380
یورو 521,150
درهم امارات 137,460
پوند انگلیس 601,670
لیر ترکیه 18,100
فرانک سوئیس 538,500
یوان چین 69,000
ین ژاپن 331,370
وون کره جنوبی 370
دلار کانادا 370,900
دلار استرالیا 315,800
دلار نیوزیلند 295,600
دلار سنگاپور 361,500
روپیه هند 5,970
روپیه پاکستان 1,726
دینار عراق 379
لیر سوریه 197
افغانی 6,330
کرون دانمارک 69,800
کرون سوئد 45,100
کرون نروژ 45,900
ریال عربستان 132,530
ریال قطر 136,400
ریال عمان 1,289,100
دینار کویت 1,605,100
دینار بحرین 1,326,600
رینگیت مالزی 105,800
بات تایلند 13,450
دلار هنگ کنگ 63,400
روبل روسیه 4,980
منات آذربایجان 290,200
درام ارمنستان 1,230
لاری گرجستان 184,500
سوم قرقیزستان 5,600
سامانی تاجیکستان 45,700
منات ترکمنستان 147,700
قیمت دلار / هشدار ارزی در نیمه دوم سال
به عبارت دیگر، میزان ارزی که در شش ماهه نخست امسال برای واردات از کشور خارج شده بیشتر از میزان ارزی است که در همین دوره زمانی از طریق صادرات وارد کشور شده است. به عبارتی منابع ارزی بیشتری از کشور خارج شده اما معادل آن منابع ارزی به کشور وارد نشده است.
مطالعه بیشتر:پیش بینی بورس در نیمه دوم سال / رشد مشروط بازار سهام در سایه سیاستهای اقتصادی
این مساله از این نظر اهمیت دارد که اصولا در نیمه دوم سال میزان صادرات و واردات کشور نسبت به نیمه اول سال بیشتر میشود و این مساله این نگرانی را تشدید میکند که در نیمه دوم اصولا میزان واردات یا همان کسری تراز تجاری بیشتر شود و کمبود منابع ارزی به افزایش قیمت دلار دامن بزند.
به عبارتی در حالی که دولت تلاش کرده با خبردرمانی و ارزپاشی، قیمت دلار را در نیمه نخست سال ثابت نگه دارد، اما این نگرانی مطرح است که در نیمه دوم سال منابع ارزی بیشتری صرف واردات شود و منابع ارزی دولت محدود باشد.
این گمانه به خصوص زمانی تقویت میشود که دولتمردان در چند ماه گذشته مدام بر کنترل نرخ تورم تاکید کرده اند و یکی از راههای کنترل تورم در دولتها واردات است. اینکه دولتها برای کنترل قیمتها و کاهش تورم منابع ارزی بیشتری را صرف واردات کالاهای ارزان میکنند تا نرخ تورم را کاهش دهند.
کاهش تورم از این طریق و همزمانی آن با سرکوب قیمت دلار از طرف دیگر، آن تجربهای است که روسای جمهور در دولت اول خود آن را تجربه میکنند و با این کار، کارنامه کاری مثبتی از خود به نمایش میگذارند. اما نکته نگرانکننده این است که نتیجه این اقدامات از پیش تعیین شده است. نتیجه این میشود که پس از مدتی دولت با کمبود منابع ارزی مواجه میشود و مدیریت بازار ارز از دست دولت خارج میشود و فنر نرخ ارز جهش پیدا میکند.
سناتورهای آمریکایی در اقدامی تحریکآمیز در حال فشار به تروئیکای اروپایی (فرانسه، انگلیس و آلمان) هستند تا انقضای تحریمهای سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران را در نظر نگیرند.
طبق توافق هستهای سال ۲۰۱۵، تحریمهای سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی و پهپادی ایران، ماه آینده میلادی منقضی خواهد شد. اما تروئیکای اروپایی به دنبال نقض تعهد خود هستند و اعلام داشتند که بر این اساس عمل نخواهند کرد.
در روزهای گذشته این سیگنال مورد توجه معاملهگران بازار ارز قرار گرفت و به اعتقاد برخی از آنها این موضوع میتواند به قیمت دلاردر هفته دوم مهر آرایش افزایشی دهد.
در هفته اخیر دلار همواره در روند کاهشی قیمت، نوسان داشت. این اسکناس در پلههای ابتدایی کانال ۴۹ هزار تومانی معامله شد. سیگنالهای سیاسی معاملهگران بازار ارز را دست به عصا کرد و بزرگان این بازار ترجیح دادند تا حصول نتیجه مذاکرات رئیس سازمان انرژی اتمی، منتظر بمانند. فرستاده ایران به وین برای شرکت در کنفرانس عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی سفر کرد و این موضوع طی هفته اخیر در صدر توجه معاملهگران بازار ارز بود. وی روز دوشنبه در حاشیه برگزاری این اجلاس، با رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیدار کرد.
با اینکه دستاورهای این سفر به طور مشخص رسانهای نشده است اما تحلیلگران اقتصادی معتقدند برخی سیگنالهای سیاسی و اخبار تایید نشده حکایت از توافق موقت میان ایران و آمریکا دارد. علاوه بر آن در هفته نخست مهر صحبتهای سخنگوی وزیر خارجه قطر که گفته بود احتمال رسیدن به تفاهم جدید بین ایران و آمریکا افزایش یافته و همچنین سفر فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به دوحه در کاهش قیمت دلار بیتاثیر نبود.
در هفتهای که گذشت بازارها درگیر سیگنالهای منفی نیز بودند. روز گذشته اخبار مربوط به تحریمهای جدید آمریکا در ارتباط با ایران، روند بازار ارز را به نفع افزایشیهای این بازار چرخاند. وزارت خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه تحریمهای جدیدی را به بهانههای حمایت از برنامه پهپادی ایران وضع کرد.
بر اساس اعلام وبگاه وزارت خزانه.داری آمریکا، دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری آمریکا (OFAC) با صدور بیانیهای اعلام کرد: آمریکا پنج نهاد و دو شخص مستقر در ایران، جمهوری خلق چین (PRC)، هنگکنگ، ترکیه و امارات متحده عربی را تحریم کرد.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی در هفته دوم مهر، این سیگنالها میتواند افزایشیهای بازار را در موقعیت خرید قرار دهد. آنها معتقدند در ۶ ماهه دوم سال روند قیمت دلار وضوح بیشتری میگیرد و معاملهگرانی که در هفتههای گذشته قصد خرید داشتند وارد گود میشوند.
به این ترتیب قیمت دلار در نخستین هفته مهر میان سیگنالهای مثبت و منفی سرگردان بود؛ با این وجود به نظر میرسد فعلا زور اخبار مثبت بر عملکرد منفی دولت چربیده و هنوز اثر تصمیمهای خطرناک ارزی به بازار نرسیده است.
کارشناسان اقتصادی برای هفته پیش رو به جهت سیاستهای کنترلی بانک مرکزی روزهای آرامی را برای بازارهای مالی پیشبینی میکنند. به اعتقاد آنها در صورتی که اخبار منفی یا مثبتی مخابره نشود قیمت دلار در هفته دوم مهر در محدوده ۴۹ هزار تومان نوسان خواهد داشت.
گفتنی است تحلیلگران بازار ارز کف فعلی قیمت اسکناس آمریکایی را منطقه ۴۹ تا ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومانی و سقف ۵۰ تا ۵۰ هزار و ۶۰۰ تومانی میدانند آنها میگویند اخبار، تعیینکننده روند بعدی قیمت دلار است و قیمت از هر طرف که خارج شود میتواند به بازار ارز روند دهد.
مدیریت بلندمدت قیمت دلار
عبدالله مشکانی کارشناس بازارهای مالی با تاکید بر اثر تورم و نقدینگی در بلندمدت بر قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: «در حال حاضر نوسانات در بازار ارز مانند یکی دو هفته اخیر وجود دارد اما با تغییرات دو سه هزار تومانی بازار روند نمیگیرد. باید توجه داشت شاید بازارساز توانایی این را داشته باشد که در کوتاهمدت با عرضه یا عدم عرضه به بازار جهت دهد؛ اما در بلندمدت، نرخ ارز تابع نقدینگی و تورم است.»
وی نقدینگی در کشور را رو به رشد دانست و افزود: «سیاستگذار از ابتدای سال سعی داشته با خبردرمانی قیمت دلار را مهار کند؛ این در حالی است که فرایندهای سیاسی هیچ وقت قابل پیشبینی نیستند.»
قیمت دلار بالا میرود؟
این تحلیلگر بازارهای مالی با بیان اینکه محدوده ۵۹ تا ۶۰ هزار تومانی سقف قبلی دلار است، تاکید کرد: «تا موقعی که سقف قبلی دلار شکسته نشود نمیتوان برای دلار روند جدیدی تصور کرد و روندی برای دلار شکل نمیگیرد. بنابراین هر وقت قیمت دلار بالای سقف قیمتی قبلی بسته شد آن زمان میتوان درباره روند بعدی این اسکناس صحبت کرد.»
مشکانی با تاکید بر اینکه دلار پیشران سایر نرخها در اقتصاد ایران است و روندهای بعدی را تعیین میکند، گفت: «در حال حاضر بخشی از کالاها، قیمت خود را با نرخ دلار گرانتر از بازار تطبیق دادهاند و معامله میشوند، بنابراین در بازار حباب قیمتی وجود دارد. اگر بخواهد روندی در بازارها شکل بگیرد سقف قیمتی باید شکسته شود و آن وقت بازارها میتوانند پیشرو آن شروع کنند به قدم برداشتن کنند.»
همبستگی قیمت دلار و تورم
در همین راستا سجاد بوربور فعال و کارشناس اقتصادی در خصوص پیشبینی روند قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: «قیمت دلار با تصمیم سیاستگذار کاهش داشته است و غیر از سرکوب این اسکناس هیچ کاری از دست دولت برنمیآید. زیرا تورم ۵۰ درصدی روی تمام کالاها و خدمات اثر افزایشی گذاشته و دلار نیز یکی از همین کالاهاست.»
وی با تاکید بر اینکه تورم از تفاضل رشد نقدینگی و رشد اقتصادی نشات میگیرد، خاطرنشان کرد: «برای مهار قیمت دلار باید رشد نقدینگی را مهار کنیم. این در حالی است که کسری بودجه ساختاری دولت، ریشه در رشد نقدینگی دارد. مادامی که دولت کسری بودجه ساختاری داشته باشد به هیچ عنوان نمیتواند نقدینگی را کنترل کند؛ در نتیجه نه تنها قیمت دلار بلکه همه کالاها رشد خواهند داشت.»
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: «با وجود قیمتگذاری دستوری دولت، افت تولید، رشد نقدینگی و افزایش تورم رخ خواهد داد و کالاها و خدمات گران میشوند و دلار و ارز نیز رشد خواهد داشت. این در حالی است که رشد قیمت دلار نیز یک پرده رشد تورم روی کالاها و خدمات میگذارد که اصطلاحا به آن اثر نرخ ارز میگویند.»
بوربور با تاکید بر اینکه در ریشهیابی وضعیت فعلی به قیمتگذاری دستوری دولتها برمیگردیم خاطرنشان کرد: «اگر قیمت دلار کمتر از کانال ۵۰ هزار تومانی بماند فعالان اقتصادی حمله میکنند و دلار یا طلا میخرند و اجازه افت قیمت بیش از این مقدار را نمیدهند.»
حرکت رفت و برگشتی قیمت دلار دوام ندارد
این فعال اقتصادی درباره رفت و برگشت قیمت دلار با سیگنالهای سیاسی گفت: «حرکات رفت و برگشتی قیمت دلار را نمیتوان به مثابه یک روند در نظر گرفت. کاهش قیمت در بازار ارز، نوسان محدودی است که دوام زیادی نیز ندارد.»
وی با اشاره به افزایش تورم و رشد انتظارات تورمی خاطرنشان کرد: «نسبت سپردههای بلندمدت کاهش پیدا کرده و پول به سمت سپردههای دیداری در حرکت است. باید توجه داشت اگر قیمت دلار به زیر کانال ۵۰ هزار تومانی برگردد، فعالان اقتصادی برای خرید دلار یا طلا هجوم میآوردند و اجازه افت قیمت بیش از این مقدار را نمیدهد.»
این کارشناس اقتصادی روند دلار را صعودی پیشبینی کرد و گفت: «بالا و پایینهای فعلی قیمت دلار نوسان است و فعالان اقتصادی نباید به آن توجهی کنند. چشم انداز قیمت دلار با توجه به مولفههای موثر بر قیمت دلار صعودی است و حرکتهای کاهشی فعلی استراحت در مسیر افزایشی است.»
قیمت دلار از ۵۲ هزار تومان بیشتر میشود؟
پیمان مولوی، تحلیلگر اقتصادی نیز درباره متوسط قیمت دلار در ۳۶۵ روز سال جاری به تجارتنیوز گفت: «اگر جنگ یا بحران اجتماعی نداشته باشیم، متوسط قیمت دلار در سال ۱۴۰۲ با توجه به سناریوی تورم ۴۰ درصدی میتواند در حدود ۵۱ تا ۵۲ هزار تومان، با اپتیموم ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان و مینیموم تا ۴۵ هزار تومان باشد.»
وی متوسط قیمت دلار را در حدود ۴۸ تا ۵۲ هزار تومان عنوان کرد و افزود: «اگر به سمت انتهای سال برویم، فشارهای تورمی نیز بیشتر و سناریوی تورمی بالاتری هم مد نظر باشد، تا انتهای سال ممکن است اعداد بالاتری در قیمت دلار ببینیم.»
برجام قیمت دلار را به زیر سطح ۴۵ هزار تومان میفرستد؟
اما قیمت دلار در صورت حصول توافق برجام تا چه کانالی پایین میآید؟ مولوی در پاسخ به این سوال گفت: «موضوع توافق میتواند سناریوهای مختلفی داشته باشد. اما اگر توافق اتفاق بیفتد و بانک مرکزی هر چه دلار به دست بیاورد وارد بازار و پولپاشی کند، باز هم متوسط قیمت دلار زیر ۴۵ هزار تومان نخواهد آمد و به هیچوجه چنین چیزی امکان ندارد.»
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: «حتی اگر پولپاشی هم اتفاق بیفتد و دلار سرکوب شود، در سال آینده با وجود تورم ۴۰ درصدی و سناریوی رشد اقتصادی سه درصدی، قیمت دلار حتما در کریدور ششم خواهد بود. مگر اینکه رشد نقدینگی به زیر ۳۰ درصد و رشد اقتصادی هم به بالای پنج درصد برسد که تورم وارد کانال ۳۰ تا ۳۵ درصد شود. زیرا در سال ۱۴۰۳، متوسط ۳۶۵ روز سال قیمت دلار نزدیک به ۳۵ درصد بیشتر از متوسط ۵۰ هزار تومان امسال است. یعنی قیمت دلار در نیمه کریدور ششم خواهد بود.»
علی سعدوندی دیگر کارشناس اقتصادی هم در پاسخ به اینکه قیمت دلار را در نیمه دوم سال چطور پیشبینی میکنید، گفت: «به نظر میرسد در نیمه دوم سال، سیاستگذار توانایی کنترل قیمت دلار را خواهد داشت. به این دلیل که تحریمها تا حدودی برداشته شده، درآمد نفتی وصول شده و سیاست ارزپاشی بانک مرکزی نیز به قوت خود برقرار است.»
وی در ادامه به تورم و رشد نقدینگی اشاره کرد و گفت: «موضوع رشد نقدینگی همچنان ادامه دارد و باید دید این موضوع به کجا خواهد رسید. زیرا دیر یا زود فنر ارزی رها میشود.»
این کارشناس اقتصادی نوسان قیمت دلار را محدوده ۴۵ تا ۵۲ هزار تومانی عنوان کرد و افزود: «دلار در محدوده ذکرشده نوسان خواهد داشت اما اینکه بتوانیم قیمت مشخصی ارائه دهیم اصلا امکانپذیر نیست.»
وی با تاکید بر اینکه راهکار اساسی برای مدیریت قیمت ارز دیده نشده است، تاکید کرد: «ممکن است دلار کاهشی شود اما موضوع نقدینگی و تورم پابرجاست و قیمت دلار به طور دستوری کنترل میشود.»
اهرم تورم، قیمت دلار را گران میکند؟
در همین راستا جواد فلاحیان، کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاستهای انقباضی دولت و رکود در تمام بازارها به تجارتنیوز گفت: «هر کاهشی در بازار ارز به خاطر سیاستهای انقباضی دولت است و این اقدامات، فنر فشرده دلار را فشردهتر میکند. این در حالی است که رشد ۳۰ درصدی پایه پولی نشانه کاهش دستوری قیمت دلار است.»
وی افزود: «با این وجود انتظار میرود با خبردرمانی و رویدادهای سیاسی، قیمت دلار در محدودههای فعلی بماند. این اخبار میتواند تحقق یا عدم تحقق برجام باشد. بنابراین دلار میتواند نوسان کوتاهمدتی در همین محدودهها داشته باشد.»
فلاحیان درباره روند قیمت دلار در ۶ ماهه دوم سال گفت: «در ماههای آینده با افزایش نقدینگی و تورم، روند دلار رو به بالا خواهد بود. اگر برجامی رخ ندهد و تمام مذاکرات، گفتاردرمانی باشد، شاهد رشد تند و شارپ در بازار ارز خواهیم بود.»
وی به نوسانات اخیر بازار ارز اشاره کرد و گفت: «نوسانات سه تا ۵ درصدی در بازارهای مالی منطقی است. فعلا قیمت دلار نیز در روندی خنثی قرار دارد؛ این در حالی است که محدوده ۴۷ و ۴۸ هزار تومان کف قیمت این اسکناس محسوب میشود.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دولت به صورت مستقیم و غیرمستقیم سعی در کنترل قیمتها دارد، خاطرنشان کرد: «فعلا ارزپاشی دولت زیاد است و بعضا با اخباری که از آزادشدن منابع بلوکه شده نیز اعلام میشود سعی در کنترل بازار دارد.»
وی گفت: « مسائل کلان اقتصادی، رشد نقدینگی و موضوع تورم از یک سو و مدیریت بازار با اخبار مثبتی که همواره مخابره میشود از سوی دیگر، بلاتکلیفی را برای معاملهگران بازارهای مالی به وجود آورده است. این شرایط تمام فعالان اقتصادی را در این باره مردد کرده که دلار به کدام سمت حرکت میکند.»
توافق برجام، شرط کاهش قیمت دلار
در همین راستا علی طباطبایی دیگر کارشناس اقتصادی نیز با اشاره به اینکه خبردرمانی و شوکهای بازدارنده قیمتی در کوتاهمدت بر بازار ارز اثرگذار است به تجارتنیوز گفت: «در روزهای اخیر تاثیرگذارترین موضوع بر قیمت دلار مساله توافقات احتمالی ایران با آمریکا است. فعلا کف قیمت دلار محدوده ۴۹ هزار تومانی است و در میانمدت و محدوده زمانی ۶ ماهه این اسکناس کانالهای بالاتر قیمت را میبیند.»
وی با اشاره به تلاشها و سیگنالهای سیاستگذار برای روند کاهشی در بازار ارز اظهار داشت: «با تمام تلاشهای بازارساز دلار باز هم مسیر صعودی خود را خواهد رفت. یکی از دلایل آن نیز این است که صنایع بالادستی کشور خودشان را با دلارهای قیمت بالاتر وفق میدهند. بنابراین بعید میدانم کاهش دستوری قیمت دلار جواب دهد.»
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد. «شرط کاهش شدید قیمت دلار توافق برجام است و در صورت انجام توافق، میتوان امید داشت تا یک سال آینده، قیمت اسکناس آمریکایی به نیمه کانال ۳۰ هزار تومانی برگردد. در غیر این صورت درکانال فعلی نوسان خواهد داشت.»
وی درباره پیشبینی قیمت دلار در روزهای آتی گفت: «به نظر می رسد که رقمهای فعلی دلار، قیمتهای کف بازار است. تا کنون هم موضوع خبردرمانی و ایجاد ابهام در بازار منجر به کاهش یا رنج شدن بازار ارز شده است.»
دیدگاه تان را بنویسید